pondělí 2. ledna 2023

Dvakrát Furmint z Mádu, jednou od Mosera

O svátcích jsem otevřel klasický základní MÁD Furmint 2019 z Mad Wine Borászat (web, dříve vinařství Szent Tamás, viz starší článek). Tenhle podnik, aktuální druhý největší v Mádu, od mé návštěvy ještě trochu narostl a rozšířil sortiment. A to jak směrem špičkových lahvování tak naopak levnější „spotřebnější“ produkce. Vinařství už nešéfuje mladý István Szépsy, který se vrátil do legendárního rodinného podniku k otci, ale hlavním sklepmistrem je nově Gábor Urbán (se kterým jsem ale v podniku absolvoval ochutnávku a průzkum závodu a vinic už tenkrát). Tohle jejich víno je asi nejdůležitějším kouskem podniku, čistá nerezovka z ručně sbíraných a botrytidou nenapadených hroznů pouze odrůdy Furmint různých vinic v okolí obce. Dnes již zavedená tokajská láhev a skleněný VinoLok. Docela výrazná a již lehce nazrávající aromatika, mix citrusů a florální linky s minerální kouřovou linkou. Středně plné, suché, s výraznější pěknou kyselinou a jen velmi decentním dotykem cukru, projev z vůně se opakuje v chutí. Povedený, čistě udělaný a gastronomicky vděčný vulkanický Furmint, pil jsem s chutí. Běžná cena u nás 260 Kč, dá se koupit i o něco levněji. A v Maďarsku pod sto osmdesát :-)

Ale vlastně jsem dnešní zápisek chtěl psát spíše kvůli druhé lahvi. Za projektem MA'D MOSER (web) stojí Lenz M. Moser, potomek jednoho z nejslavnějších rakouských vinařských rodů (profesor Lenz Moser je „zodpovědný“ za vysoké vedení révy a ve své době byl jeho vliv naprosto zásadní) společně s vinařskou edukátorkou Ritou Takaro a právě vinařstvím Mad Wine. Cílem je přinést něco stále ještě nového (Furmint) na světovou scénu, svým vínem nakopnout zájem o suchou Tokaj obecně a postupně ovládnou kategorie prémiového a superprémiového Furmintu, být na regálech všude tam kde je novozélandský Cloudy Bay Sauvignon a stát se jedním ze světových lídrů v kategorie bílého 30€+ :-) Ve zkratce, prostě takové běžné malé cíle! Ale možná si z nás na oficiálním webu jen dělají šoufky, kdo ví! Prvním ročníkem byl 2021, první „základní“ víno šlo na trh v červnu a další vyšší řada se chystá. Ta by se měla pít paralelně s víny jako Ridge Montebello Chardonnay, Montelena Chardonnay, Leflaive Montrachet, šardonka Gloria vinařství Kollwentz či Smith-Haut-Lafite. Oceňuji jejich sebevědomí a bude mne fakt zajímat, zda se alespoň přiblíží kvalitám třeba suchých furmintových selekcí z jednotlivých vinic od Istvána Szepsyho, nebo to bude jen nějaká až příliš nadupaná obluda s hromadou drahého dřeva „na efekt“.

Já každopádně pil jejich první víno Furmint Dry MM5 2021, jedu z 50 tisíc lahví vyprodukovaných z hroznů vinic v okolí Mádu. Láhev tokajská a šroubový uzávěr a viněta hrající všemi barvami. Spíše světlejší nažloutlá barva. Čerstvá, mladičká, florálně-citrusová expresivnější vůně, žluté ovoce / hruška, minerálně vulkanicky kouřová a trochu nervózní, moc fajn a s potenciálem se dál hezky vyvíjet. Suché, čisté, výraznější kyseliny trochu uhlazené pár gramy zbytkového cukru, dobrá stavba a délka. Opět citrusové a minerální, plnější, se znatelným vyšším alkoholem. Efektní, mladý, výraznější Furmint. Proč ne. Chtějí za to u nás 550 Kč (prodává normálně Rohlík, stejně jako předchozí víno), já koupil před svátky v akci o stovku levněji. Jo, ten obsah má potenciál na úspěch, když se jim podaří to marketingově uchopit.

Komentáře používají Disqus