úterý 13. prosince 2022

Třikrát All that Jazz vinařství Kovács Nimród

Vyzvedával jsem nedávno pár lahví ve Vinotéce u Lachtana a zrovna v tu dobu jim dorazila novinka v podobě vín od jedné z hvězd maďarského Egeru, vinařství Kovács Nimród (web). Šlo o vína z „All That Jazz“ řady nazvaná Soul, Dixie, Blues, Cool a Rhapsody, poctu nejen americké hudbě, viz jejich leták když s řadou přišli. Vína z monopolních vinic Nyilasmár a Nagyfai a řekněme základ v rámci vín z jejich vlastních top poloh (mají ale i řadu postavenou níže, pro kterou myslím i hrozno dokupují). Neodolal jsem a tři červená rovnou pořídil na zkoumání doma. O vinařství jako takovém jsem se tu rozepisoval před šesti lety nad lahví jejich top červeného a jednoho z nejdražších vín Maďarska (když budeme ignorovat specifický případ sladkého z Tokaje). Teď se můžeme vrhnout na jednotlivé lahve.

Cool Cuvée 2019 je odrůdově 49 % Pinot Noir a k tomu 47 % Syrah a 4 % Merlotu, směs dost netradiční. A hudebně Miles Davis :-) Zrání 16-22 měsíců dle odrůdy v 500l sudech, opět zajímavé kombo 60 % maďarských, 30 % francouzských a 10 % amerických. Lahve burgundské, záklopky kovové, jako uzávěr Nomacorc Select Green. Rubínová, nijak hluboká barva. Čerstvá, mladistvá, energická, červeně peckovinová vůně, lehce kořenitá, dotyk pepře, pocitově taková ta veselejší „betonová“ ovocnost spíš než výrazný vliv dřeva. Suché, čisté, dost kyselin a šťavnatost, má to váhu ale zároveň lehkost, červená ovocnost, skvělá pitelnost. Moc fajn, baví.

Rhapsody Egri Bikavér 2018 je složením Kékfrankos 39 %, Syrah 39 %, Pinot Noir 12 % a Cabernet Franc 10 %. Sudy jsou tentokrát klasické barrique 225l z 39 % nových po dobu 16 měsíců, směs 64 % francouzské, 24 % maďarské a 12 % americké. To jsou mi technikálie! Trochu tmavší barva. Čistá výraznější pěkná vůně, tmavší ovocnost, pěkně zapracované dřevo, fajn sladší kořenitost. Plnější, s pěknou kyselinou, kořenitou ovocností, dobře pitelné, s relativně uhlazeným tříslem, vyvážené, výborně udělané. Solidní Bikavér.

Blues Kékfrankos 2017 je stoprocentní frankovka školená v 17 měsíců v 225l barrique sudech, 19 % sudy nové a ostatní teprve druhé a třetí použití. Sudy 44 % maďarské, 37 % francouzské a 19 % americké. Terroir, baby ;-) Uvádí, že volná síra je 13 mg/l. Tmavší rubínová barva. Trochu teplejší, spíše tmavší peckově ovocná aromatika, s pěknou vánoční kořenitostí, hezky zapracovaným dřevem a zábavnou egerskou tufovou zemitostí. Suché, středně plné až plnější, s výraznější kyselinou a šťavnatostí, tmavší peckoviny, fajn stavba a délka s minerální linkou. Docela důrazná, zábavná, povedená a moc dobře pitelná frankovka. Cenově je uprostřed těchto dvou vín, po lahvi běžná cena 360 Kč. Cool je za 340 a Rhapsody 390 Kč.

Komentáře používají Disqus