středa 9. listopadu 2022

Tasmánský Mumm, Etna zmapovaná, Château Lascombes prodáno a WS TOP 100

Burgundští vinaři, nejen vzhledem k cenám pozemků v jejich apelacích, zkouší své umění všude možně. Ti ze Champagne zkouší dělat bubliny v Kalifornii, Číně, dost pokukují po a rozjíždějí projekty v Anglii. A Mumm teď expandoval do Tasmánie! Sklepmistr Laurent Fresnet na víně spolupracoval s bublinovou specialistkou Trinou Smith (zodpovědná za bílá, růžová a bubliny v největší australské značce Jacob’s Creek, která stejně jako Mumm spadá do portfolia skupiny Pernod Ricard). Mumm Tasmania Brut Prestige je dominantně Pinot Noir ze severní části ostrova, hlavně oblasti Pipers River, s trochou odrůdy Meunier a na kalech nejméně 20 měsíců a víno neročníkové. Mělo by se prodávat v přepočtu za asi šest stovek a je určeno hlavně pro australský trh, byť něco málo na export do světa půjde. Víno se připojí k australským Mumm Marlborough Brut Prestige a Mumm Marlborough Vintage Rosé, ty už jsou venku dva roky a úplně jsem je přehlédl, v tzv. Mumm Terroir series. Myslím, že s dostupností různých fajn crémantů a dalších bublin tady v Evropě nejde o nic, po čem bychom museli zásadně toužit. Určitě ale půjde o slušné bubliny, s cenovkou navýšenou „daní ze slavného šampaňského jména“ :-)

Consorzio Tutela Vini Etna DOC dokončilo nové detailní mapování vulkánu a jeho jednotlivých contrade, cru. Dříve byla contrade identifikována na základě starých katastrálních map, na nichž jsou vyznačeny dnes již zastaralé terénní a územní hranice, leckteré vlastně v důsledku erupcí a činnosti Etny už ani neexistují. Nyní byla mapa vytvořena na základě nejnovějších topografických průzkumů, které byly převedeny do kartografických vrstev získaných vícenásobným průzkumem pomocí nástrojů GIS (Geografický informační systém). Během procesu bylo také popsáno a zařazeno devět nových contrade, celkový počet tak stoupl na 142 u jedenácti různých obcí (41 pod Castiglione di Sicilia, 25 u Randazzo, 20 v Zafferana Etnea, 13 v Piedimonte Etneo, 10 v Linguaglossa, 9 v Trecastagni, 8 v Milo, 6 u Viagrande, 5 v Biancavilla, 4 v Santa Venerina a jedno u Santa Maria di Licodia). Společně s Università di Catania a Università di Milano-Bicocca bude probíhat další detailní mapování jednotlivých cru, hledání rozdílů v půdě, mikroklimatu a tak.

V Bordeaux se několik dní řešil „tajemný“ nový majitel Château Lascombes. Mimo jiné i proto, že šlo o asi největší transakci v oblasti, Lascombes je se 120 hektary v Margaux tamní největší vinohradník, dalších 10 hektarů má za hranicí v apelaci Haut-Médoc. Částka nebyla odhalena, ale „běžný“ hektar klasifikované vinice v Margaux přijde na minimálně 1.5 milionu EUR. A Lascombes není úplně běžný producent. Každopádně novým majitelem jsou američtí Lawrence Family Wine Estates. Jde o jejich první evropskou akvizici, ale v jejich majetku je už pár známých jmen, mimo jiné kvartet z Napa – Burgess, Heitz Cellar, Ink Grade a Stony Hill Vineyard. Víc tady.

WineSpectator začal vyhlašovat TOP 100 vín pro rok 2020, zatím odpočítává první desítku a brzy se objeví celý seznam. Většinou to bývá přehlídka „obvyklých podezřelých“ a klasických slavných vín, ale už se začíná blýskat na lepší časy a sem tam se objeví i něco netradičního, okrajovějšího. V první desítce vína jako Champagne Cristal či Châteauneuf-du-Pape od Château de Beaucastel změny nenapovídají, ale opravdu se dějí! :-)

Komentáře používají Disqus