čtvrtek 10. listopadu 2022

Bezva suchá Mosela a růžový Clàssic Penedès

Je to asi dva měsíce, co jsem tu celkem obsáhle psal o Weingut Schloss Lieser a dvou variantách jejich úplně základního ryzlinku. V mezičase dovozce doplnil zásoby nejen o dříve hodnocený ročník 2021, ale i o rok starší kousek. Neodolal jsem a SL Riesling 2020 trocken pořídil, kritikou je hodnocen neméně dobře (třeba v Německu velmi populární Heiner Lobenberg tomu dal 92+, ale za mne je zrovna on jedním z představitelů současné bodové inflace a přestřeluje) a navíc už měl trošku času se usadit. A ano, pravidelně mi někdo říká, že ty ryzlinky piju moc mladé. Ale prostě já je v jejich mladistvé podobě rád, nakolik si užívám i ty opravdu dobré vyzrálejší. A zrovna SLko je směřováno k vypití spíše v mladé podobě, ač zrát samozřejmě dokáže. Je to leicht & frisch a moc dobrý teď a netrápil bych se dlouhou archivací, prostě. Láhev pistole zavřená šroubem. Světlejší žlutá barva. Energická, trochu reduktivní vůně, výrazně břidlicově minerální a slinosbíhavá, mix peckovin jako meruňka a zeleného jablko a limetky. Voní to krásně! Suché s trochou cukru, ne ostré ale kyselina dost fajn (cukr i kyseliny jsou něco přes sedm gramů), již trochu ohlazenější, ovocnost kopíruje vůni, fajn délka. Štíhlejší, relativně přímé, krásně pitelné. Vůně za mne slibuje trochu větší komplexitu než chuť pak doručí, ale v téhle kategorii (základní víno prestižního vinařství a po lahvi běžně 249 Kč) upřímně fakt nemohu mít žádné výtky :-)

Po delší době jsem zase sáhl po bublinách od biodynamického katalánského vinařství Loxarel (web), konkrétně jejich Clàssic Penedès 999 de Loxarel Brut nature rosat 2015. Koukám, že tři roky zpátky jsem tu psal o ročníku 2014 :-) Odrůdově Pinot noir a raritnější Xarel·lo Vermell. Na vinětě je prostor pro datum odstřelu, ale dotisk bohužel chybí. Patnáctka aktuálně koupená u španělského distributora mne trochu překvapila, čekal bych ročníky okolo devatenáctky. Barva růžovo-oranžová, výraznější perlení spíše menších bublinek. Ovocnost drobných červených plodů, červený rybíz a peckoviny, výrazně toastové ve vůni. Středně plné a na bubliny trochu důraznější, suché, čisté, opět červené ovoce a lehce sušeně bylinkově nahořklé, ale pije se velmi dobře. Slušné, nekomplikované, klasickou metodou udělané bubliny navíc v biodynamice. Za „devět pade“ ve Španělsku maloobchodně vlastně proč ne. Ale nějak víc mne nezasáhlo.

Komentáře používají Disqus