středa 19. října 2022

Merlot od Horáka, suchá Mosela a tradiční Jura

Dnes to bude takový mix z několika lahví otevřených v poslední době. O víkendu jsme s kamarády vypili Merlot 2018 výběr z hroznů z Vinařství Horák (web), z hroznů původem z velkopavlovické trati Nadzahrady, delší macerace a následně školení 14 měsíců v malých dubových sudech. Láhev burgundská těžší, celé to vypadá docela luxusně. Tmavá rubínová barva. Čistá sladší ovocnost, zralé peckoviny a až lesní ovoce, k tomu pěkná výraznější kořenitost a efektní linka dřeva. Suché, plnější ale snadno pitelné a vyšší alkohol výborně zapracován, vyvážené, spíše tmavě ovocné, moc pěkně postavené, delší. Třístovková záležitost a více než solidní červené.

Opět jsem otevřel Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett trocken 2017 z Weingut Franz-Josef Eifel, nakoupil jsem tohohle vína, a také ročníku 2019, po degustaci (viz starší článek) trochu víc a pravidelně se k němu vracím. Je to stále velmi svěží, energické, minerální, s citrusovou ovocností, se zajímavou exotičtější linkou evokující kokos, slinosbíhavé, lehce herbální… krásně se ve sklence rozvíjí, je úchvatné a láka k napití. Lehce nazrálo, ale bude se v téhle podobě držet a pomalu posouvat ještě mnoho let. Je to lehčí, suché s decentním dotykem cukru a mírně krémově zaoblené, slušně dlouhé, šťavnaté, vyvážené, zábavné… aromatika mne asi dostává víc než chuť, ale je to prostě báječná suchá Mosela. Navíc bio a mám ještě dost lahví! Vozí CCVino.

O Domaine Pêcheur (web) jsem tu psal několikrát. O vinařství jsem se nejvíc rozepsal v článku 3x Jura od Domaine Pêcheur, rozplýval se nad jedním jejich vínem v zápisku Parádní starosvětský jurský Savagnin a byl tu třeba i zápisek Trousseau a Château-Chalon od Domaine Pêcheur. Dnes to bude „mladé víno“, Cuvée Spéciale 2018 Côtes du Jura. Tedy tradiční směs Chardonnay a Savagnin zde v rovném poměru, v sudech tři roky. Savagnin klasicky pod závojem, Chardonnay jen v nedolévaném sudu. Výraznější, tmavší žlutá barva. Bezva aromatika, slinosbíhavá, kombinace citrusů (citron, až trochu směrem do pečeného / grilovaného) a podzimního sadového ovoce, mineralita, klasická jurská pikantnost. Taky trochu oříškové a marcipán. Suché, středně plné, čisté, v chuti především malvice a lehce oříšková linka, slušná délka. Dříve popisovaný ročník 2015 byl o trochu plnější, zde je zase jistá elegantní (relativní, má stále 13 % alkoholu) lehkost a jakoby křehkost upomínající k manzanilla sherry. Vyvážené, klasické, krásné jurské bílé. Baví velmi. Kupoval jsem letos u Matějky za 450 Kč. A nelituji ani koruny! Jinak to chce objemnější sklenku, nechat rozdýchat a servis při vyšší teplotě, určitě někde k 13-14˚C, to nabídne mnohem víc než z nějakého tulipánu a hodně vychlazené.

Komentáře používají Disqus