středa 26. října 2022

Čtyřikrát Champagne Bauget-Jouette

Pokračuji v odhrnování degustačních poznámek z větších akcí. Dnes to bude Champagne Bauget-Jouette, stálice v sortimentu Kupmeto. Sice je na jejich galadegustacích chutnám rok co rok, ale ještě jsem nic pořádně nepsal. Přitom jde o jeden z podniků, ve kterém jsem stavoval při své první návštěvě Champagne a díky kterému si poprvé projel tamní vinice i s výkladem. A ve kterém předvedl myslím nejtrapnější scénku „i těch pár základních francouzských frází jsem schopen monumentálně zprznit“ v dějinách Épernay. Vinařství má 13 hektarů výsadeb v Côteaux Sud d'Epernay a také Sézannais, Côte des Blancs a Vallée de la Marne. Odrůdově půlka Chardonnay a dalších 40 % Meunier, zbytek Pinot Noir. Aktuálně se snaží o udržitelnější přístup ve vinicích a alespoň HEV certifikaci, ale ekologické zemědělství to není. Veškeré práce dělají ve vlastním vinařství a sklepích z konce 19. století, pracují s nerezem a trochu i dřevěnými sudy. A vína nechávají docela dlouho vyzrávat na kalech, ročníkovky rozhodně.

Základem jejich nabídky je neročníkové Carte Blanche Brut odrůdově více méně kopírující složení jejich vinic v Coteaux Sud d’Epernay a Sézannais, dozážováno někam k 7 g/l. Aktuálně jsem chutnal směs 2019 a 2018, rezerva tvoří 40 %. Je to čerstvá čistá klasika, svěží, aromaticky především do jablka a hrušky, suchá s dozáží pěkně zapracovanou, pečené jablko, mandlové pečivo, fajn délka. Nic velkého, ale fajn pití. Blanc de Blancs Millésime 2014 Brut je čisté Chardonnay jednoho ročníku, dominantně obec Bethon a menší díl Mancy. Ve směsí je jeden burgundský sud :-) Dozážováno na 5.2 g/l. Světlejší, jiskrná barva. Stále čerstvé, svěží, bílé ovoce, citrusy a florální linka. Výraznější kyseliny, svěžest, lehká svíravost v závěru, vyvážené s jemnější ovocností, fajn bubliny. Blanc de Noirs Millésime 2013 Brut tvoří Pinot Noir z celých 65 % a zbylých 35 % je Meunier, hrozny jsou z Mancy a Damery. Celá čtvrtina vína zraje v dubových sudech, po odstřelu dozáž 8 g/l. Tmavší, nazlátlá barva. Na úvod působí nečekaně až trochu reduktivně zaprděně a svědčí tomu vzduch. Postupně zralá a pečená jablka, sušené květy. Důraznější v chuti, dobré kyseliny hezky skrývají o chlup vyšší dozáž, opět sušené ovoce, lehce jadřincová nahořklost, slušná délka. Na mne docela rustikální a zas tolik mne nezaujalo.

Asi nejvíce mne na degustaci bavil Extra Brut postavený aktuálně na ročníku 2016 s 30 % rezervy z ročníku 2015. Odrůdově dominuje Chardonnay s 61 %, následuje Meunier s 22 % a poté Pinot Noir 17 %. Rezervní víno je komplet šardonka, dozáž pod 4 g/l. Výraznější, lehce nazlátlá barva. Bohatší, příjemná komplexnější aromatika, citrusová, lehce kořenitá, minerální. Suché, čisté, šťavnaté, klasické, bohatší a hezky vyvážené. Živé, delší, energické a serióznější bubliny. Osobně bych to postavil nad jejich ročníkovky, přijde mi to nějak propracovanější, s větším charakterem. Běžná cena po lahvi u dovozce 1095 Kč.

Komentáře používají Disqus