úterý 20. září 2022

Skvělý Grünspitz s pozvánkou na Družstvo

Na desátého října organizujeme další Družstvo párty – Buď laska: Družstvo wine pop-up & Planeta Za for Ukraine. Výtěžek poputuje na Help Kharkiv – humanitární unii zajišťující léky, jídlo a další potřebnou pomoc obyvatelům ukrajinského Charkova a okolí. A víny bychom se rádi pohybovali především směrem na východ, ale čeká vás toho víc, informace postupně odtajníme. Tak se zastavte popít a sklenkou něčeho zajímavého přispět na dobrou věc! Za sebe bych tam moc rád měl něco od vinařství Edgar Brutler (web, zmiňoval jsem se o něm už dříve) z rumunské župy Satu Mare. A to nejen proto, že z vinic to mají na Ukrajinu nějakých čtyřicet kiláků, ale protože dělají skvělá zábavná vína. Líbil by se mi tam třeba Grünspitz 2020! Grünspitz je okrajová rumunská odrůda, která byla v minulosti celkem běžná ve směsných výsadbách, ale dneska už téměř vymizela a je (potvrzeně) snad na jediné další vinici. Edgarův dědeček ji ovšem zachoval a dnes mají celých… 0.8 hektaru! :-) Navíc tedy v certifikovaném bio režimu.

Grünspitz dozrává poměrně pozdně, hrozny mají docela malé bobule se silnou slupkou. Je s ním spousta starostí při lisování a potřebuje i delší čas, než se trochu srovná v lahvi. V tomhle ročníku mošt maceroval asi dva dny se slupkami a částí nepomletých celých hroznů, víno kvasilo v lehce toastovaných sudech od Stockingera. Zrání následně ve dřevě a nerezu a snad i trocha amfor tam byla, lahvováno bez čiření a filtrace a jen s minimálním sířením (celková 15 mg/l). Alkohol jen 11 %. Víno se projevuje moc zábavnou zajímavou kombinací florálních, decentně ovocných a minerálních projevů s lehkou pikantností a mírně nesířeně funky vjemy. Je tam něco citrusů, trocha bylinek a dotyk kořenitosti. V chuti lehkonohé, šťavnaté s výraznější kyselinou ale vyvážené a veskrze zábavné, křupavé, hezky postavené, se znatelnou slaností v dozvuku. Výborné, charakterní bílé! Tak snad se zadaří a budete moct ochutnat. K nám dováží Veltlín, cena po lahvi 410 Kč.

Komentáře používají Disqus