úterý 27. září 2022

Německo, Riesling a pár zajímavých statistik

Položil jsem v článku k vinařství Steintal, a také porůznu na sociálních sítích dotaz, zda si čtenáři dokáží tipnout/ví, ve kterých německých oblastech má dominantní odrůda více než polovinu celkových výsadeb a o jaké páry oblast-odrůda jde. A bylo to náročné, spojení Franky+Sylvánské třeba padlo opakovaně, stejně jako třeba Pfalz+Riesling. Ani jedno neplatí. Rozuzlení jsem dával do pondělního newsletteru (pokud neodebíráte, přihlaste se!), ale rozhodl se nakonec uveřejnit i tady. V tabulce níže najdete jednotlivé oblasti Německa seřazené podle toho, kolik procent jejich plochy zabírá tamní nejobvyklejší odrůda. Jak vidno, tak největšími specialisty jsou Rheingau, Ahr, Mittelrhein a Mosela. A abyste se nenudili, připravil jsem si rovnou pár dalších otázek na téma Německo & Riesling, odpověď je vždy skryta a zobrazí se až po kliknutí na odpovídající místo.

Asi nemá smysl předstírat, že je nějaká země, kde by bylo Rieslingu více než v Německu. Ale ve které zemi je druhé největší množství výsadeb? A dáte dohromady celou první pětku?

Řešení:

1. Německo - 24150 ha
Rumunsko - 6121 ha
USA - 4605 ha
Francie - 4025 ha
Austrálie - 3157 ha

Za posledních dvacet let jedna odrůda v Německu zaznamenala brutální propad výsadeb, v podstatě na polovinu. Zároveň je to odrůda, ve které Německo stále drtivě dominuje a má jí o téměř deset tisíc hektarů víc než nejbližší další země.

Řešení:

Starý dobrý Müller-Thurgau :-) Aktuálně je na 11.5 tisíci hektarech, ještě v roce 1995 to bylo 23.5 tisíc hektarů. Druhé Rakousko má zhruba 1.8 tisíce hektarů.

Kolik tak Německo ročně (průměr za posledních dvacet let) vyprodukuje vína, v milionech hektolitrů? Nachází se celosvětově alespoň v první desítce? První pětce?

Řešení:

Je to přibližně 8.7 milionu hektolitrů. A tím pádem se nachází v první desítce, na 9-10 místě dle toho, kolik toho zrovna vyšvihne Čína :-) Kde to posledních pár let padá, takže snad deváté!

Popularita Německých vín stoupá! Určitě! Vyjádřeno objemem exportu, myslíte si, že dnes Německo exportuje více než v roce 2000? V roce 2010? Násobně?

Řešení:

Je to složité. V roce 2000 Německo vyvezlo skoro dva miliony hektolitrů vína, v roce 2010 to bylo 1.7 milionu a v roce 2020 sotva milion. V roce 2021 se to zase zvedlo a uvidíme, jaký bude další trend. Mimochodem export do ČR stoupá až neuvěřitelnými čísly, mezi roky 2019 a 2020 o skoro sedmdesát procent! Zatímco průměr EU bul naopak pokles o -7,4 %.

Myslíte si, že v Německu vypijí na obyvatele více či méně vína než u nás?

Řešení:

O něco více, setrvale se pohybují okolo dvaceti litrů na osobu a rok tichých a dalších tři a půl litru šumivých. Vůbec v šumivkách jde o jedny z nejnadšenějších konzumentů!

Komentáře používají Disqus