pátek 30. září 2022

Ikonické jurské BBF a Riesling bubliny z Franken

Po nějaké době jsem znovu otevřel nejnovější inkarnaci jednoho z ikonických vín z Jury, BBF Crémant du Jura Non Dosé od Bénedicte & Stéphane Tissot (Domaine André et Mireille Tissot) z Montigny-les-Arsures. Zkratka znamená Blanc de Blanc élevé en Fût a BBFko je čisté Chardonnay z různých poloh na jílu (převaha) i vápenci, bio a certifikovaná biodynamika je samozřejmostí. Školeno v malých 228l burgundských dubových sudech a následně procházející druhotnou fermentací v lahvi, kde na kalech zůstává nejméně 4 roky. Jde o směs zhruba tří čtvrtin vína vyzrávaného ve dřevě rok se čtvrtinou čerstvého tříměsíčního jen z tanku, u obou ale po plné malolaktice. Ročník báze neuvádí, ale alespoň degorzáž ano, zde duben 2021. A podle všeho půjde o kombinaci ročníků 2015 a 2016. O vinařství jsem tu psal opakovaně a mnohokrát se tu zmiňoval o konkrétních vínech, ostatně i BBF. Jejich základní Chardonnay bylo stálicí v mé vinné chladničce. Už nějakou dobu mám ale dojem, že… na dřívější preciznost mohu jen vzpomínat. Nejprve to byla spíš jen některá nesířená červená, která ujížděla směrem k těkavkám a bohužel i myšinu jsem zaznamenal, ale u novějších ročníků narážím na problémy i u klasických bílých vín. Tissot pro mne býval zárukou čistoty a charakteru a praktickou ukázkou, že biodynamika a naturální přístupy nemusí znamenat ujetá vína. Nevím, možná jsem měl smůlu. Dříve jsem v klidu nakupoval i bez ochutnání, teď už nové nákupy bez degustace riskovat nechci, tuplem když i ceny jsou znatelně vyšší. Každopádně zpět k BBF…

Těším mne, že oproti dřívějšku hrdě deklarují jako bez dozáže, místo aby tam psali „akceptovanější“ Extra Brut. Tmavší, matnější zlatá barva, výraznější vytrvalé perlení menších bublinek, perfektní. Výrazná, hlubší aromatika, pečené malvice, žluté až trochu exotičtější ovoce, krémovost, dřevo patrné ale hezky zapracované, lehká oříškovost a pikantnost. Úplně suché, trochu nazrálejší, toastové, výraznější kyseliny, opět mix malvic s dotykem oříšků, minerální linka, slušná stavba i délka, s lehce vegetální linkou v závěru. Strukturované, bohatší, seriózní, krásné bubliny. Za víno jsem platil 660 Kč a v kontextu cen Champagne to není vlastně vůbec blbý, že jo. Koukal jsem, co to teď stojí u oficiálního dovozce 1er Wines, a tam je za 1075 Kč. A základní Patchwork šardonka za 825 Kč. Au!

A když už jsme u těch úplně suchých bublin… Weingut Störrlein Krenig (web) Randersacker Riesling brut nature 2018. O vinařství jsem se jen krátce zmiňoval v malém reportu z ochutnávky vín z Franken a následně si jejich vína přechutnal ještě na degustaci u dovozce CCVino, tématem byl především jejich Silvaner různých úrovní, na který se ostatně tohle jedenáctihektarové rodinné vinařství specializuje. Ale mají i ryzlink a stejně jako ostatní odrůdy na vinicích, které tvoří dominantně vápenité usazeniny dávných moří a jejich všemožných ulit a lastur, muschelkalk. Hrozny pochází z vinic v okolí města Randersacker, připraveno čistě v nerezu, druhotná v lahvi a zrání na kalech rok a půl. Mírně výraznější žlutá barva, pěkné vytrvalé perlení. Již trochu nazrálejší aromatika, něco citrusů a kdoule, výraznější florální linka. Úplně suché, čisté, s hodně výraznou kyselinou, opět malvice a možná trocha meruňky a lehce nahořklé meruňkové pecky v závěru, decentně minerální, slušně postavené, hezky pitelné. Inu proč ne, nic složitého ale fajn bubliny! Po lahvi u nás pětistovková záležitost.

Komentáře používají Disqus