středa 7. září 2022

Dva základní Rieslingy od Weingut Schloss Lieser

Jedním ze zásadních prestižních jmen na střední Mosele, a v podobě efektního neorenesančního zámku i jednou z nejvýraznějších budov oblasti, je určitě Weingut Schloss Lieser (web) z Lieseru, člen VDP, podnik s maximálním hodnocením ve všech důležitých německých časopisech a vinařství s 25 hektary často velmi starých vinic na 185+ různých parcelách v nejslavnějších tratích od Piesportu po Zeltingen. Ještě na začátku devadesátých let minulého století nebyl podnik ve zrovna dobrém stavu, postupně několikrát změnil majitele, z původních téměř 45 ha vinic se propadl na 6 ha v podstatě už jen v Lieser Niederberg Helden a kvalita vín také významně utrpěla. Až s Thomasem Haagem (který své ostruhy a zkušenosti získal v další z moselských legend, rodinném podniku Weingut Fritz Haag) a jeho manželkou Ute, nejdříve z pozic sklepmistrovských a ředitelských a o pět let později už jako majitelů celého vinařství, se začala psát moderní historie podniku a jeho vzestup k metám nejvyšším.

Jejich štíhlejší, precizní, elegantní vína stojí za pozornost pro každého, komu spojení „moselský ryzlink“ zvyšuje tep. Vinice vedou čistěji a směřují ke kompletnímu bio. Hrozny sklízí ručně, sklizeň dle ročníku může trvat až osm týdnů a každou polohu postupně sbírají klidně i čtyřikrát. Lisují spíše nižším tlakem, vyhýbají se maceraci, mošt nefiltrují a jen nechávají sedimentovat. Všechna vína kvasí ve starém sklepě dnes kompletně spontánně. Ze začátku pro suchá, která ve vinařství Fritz Haag nehrála zas tak důležitou roli ale zde na ně najeli od začátku a jejich poměr se neustále zvyšuje, používali kvasinky selektované, ale postupně od toho upustili. Pracují především s nerezem, ale obvykle ve výrazně chladnějších ročnících zakomponovávají i dřevo. Vína nechávají kvasit jak dlouho je v chladných sklepích potřeba, občas se protáhne i na více než dva měsíce, a poté nechávají ležet dle potřeby na hrubých kalech než je stočí a nechají dále zrát na jemných. Připravují povětšinou necelých sto tisíc lahví ročně a téměř vše je Riesling, jen v posledních ročnících se nečekaně objevilo i trochu odrůdy Weissburgunder.

Vinařství není u nás na trhu žádnou novinkou. Dlouhodobě ho, společně s dalšími špičkovými producenty, dováželo OHMS (u kterých jsem je ostatně před lety poprvé chutnal, ale v poslední době nabyl z reklamních mailů pocitu, že buď nejsem cílová skupina, nebo se alespoň neshodneme v tom, co je a co není humorné, a nějak mne nelákalo k nákupu…) a v nabídce mají stále ještě ročník 2020 i pestrou sbírku starších vín. Teď ale našlo vinařství nový domov u Der Weinschmecker. Vína jsou tam navíc levnější, v podstatě za stejné ceny jako má na e-shopu samo vinařství, a s dalším ročníkem se navíc objeví asi i širší selekce. Dnes nebude řeč o „gégéčkách“ ze slavného Lieser Niederberg Helden, Brauneberger Juffer či Juffer Sonnenuhr. Ani Wehlener Sonnenuhr či Graacher Himmelreich, nebudeme se rozplývat na ryzlinkem z Graacher Domprobst, Bernkasteler Doctor nebo Piesporter Goldtröpfchen, ale jak se na správný úvod sluší si do sklenek nalijeme jejich úplný základ, zařazený jako VDP.Gutswein, ve dvou různých podobách a z mladičkého ale skvělého klasického ročníku 2021.

SL Riesling 2021 trocken i SL Riesling 2021 feinherb jsou pokrevní bratři původem z tratí Niederberg Helden, Lieser Schlossberg a Graacher Himmelreich. Suchoš má něco k sedmi gramům kyselin a lehce přes šest cukru a alkohol 11.5 %. Sladší varianta má zbytkového patnáct gramů při sedmi kyselin a alkohol jen 10.5 %. Obě vína klasická zelená pistole a šroubový uzávěr. Trocken varianta má mladičkou, trochu reduktivně zaprděnou vůni a svědčí tomu nechat prodýchat. Poté krásně čistý, čerstvý, kamenitě minerální projev spojující citrusy, pomelo, s trochou peckovin. Lehce florální a kokosové, chladnější. Suché, přísnější a docela řízné, je tam slanost, energie, napětí, citrusy, šťavnatost, minerální slanost. Skvěle pitelné až chlastací, nekomplikované ale prostě je tam „něco“ co to vystřeluje nad rámec běžných přímočarých základů. Feinherb je taktéž mladičký, s až trochu kvasnicovou linkou a i zde mu velmi svědčí vzduch. Je to víno o poznání intenzivněji ovocné, citrusy a zralejší žluté ovoce, peckoviny, a až lehce do tropika, ananasu. V chuti nasládlé ale s bezva kyselinou, šťavnaté, čisté, ovocné, lehké a pije se úplně jednoduše samo, ale zároveň je tam tolik dalších zábavností. Ovocnost kopíruje vůni, slaná mineralita, fajn délka. Živé, chlastací, veskrze zábavné. Jo, takhle trochu toho cukru můžu bez nejmenších problémů! Taková (decentně alkoholická) limonáda pro dospělé!

Komentáře používají Disqus