úterý 2. srpna 2022

Oliváč s 99 body, hodnocení a srovnávání

Připravuji pro jeden časopis článek o bodech, jak fungují soutěže a co (ne)znamenají medaile na lahvích. Vlastně jsem si u toho uvědomil, že je občas odsuzuji asi trochu povýšeně, aniž bych dostatečně viděl, jak pro někoho (i z řad zákazníků, nejen producentů ;-)) mohou být reálně užitečné. Mám prostě jiné požadavky, jsem ochoten investovat čas do průzkumu a ve víně se orientuji dost na to, abych si pro sebe uměl najít odpovídající flašku bez nutnosti nápisu 94/100 či medaile. Ač nepopírám, že na názor několika málo kritiků, jejich popisů a expertízy, dost dám a důvěřuji jim. Nebo už u nich alespoň dokážu lépe odhadnout, jak přibližně se jejich popis a hodnocení transponuje do mého vlastního zážitku z obsahu lahve. Vlastně tohle píšu proto, že na dovolené v Itálii jsem na hlavním trhu v Livornu koupil ve specializovaném stánku láhev s 99/100 jako ten úplně běžný zákazník, co se nechal prostě zlákat body. Jenže… obchodník mi dal navíc ochutnat! A v lahvi nebylo víno, ale podle hodnocení tradičního průvodce Flos Olei nejlepší extrapanenský olivový olej světa pro rok 2022.

Dokázal bych poznat, že jde o olej dle bodů téměř dokonalý. Dokázal bych při zkoumání aromatu a chutí nalézt všechny ty věci, které popisuje magazín? Tóny středně zralého rajčete, bílého jablka, náznaky máty, dotyky celeru v chuti? Či že je hořkost zřetelná a ostrost jednoznačná. Upřímně… byl to fakt moc chutný klasický poctivý olivový olej, který se nám skvěle používal na ledasco a jeho obzvláštní vhodnost na předkrmy z tuňáka, pyré z čočky či marinovaného mečouna bych odhalit nedokázal. A tak je to se vším. Díky tomu hodnocení jsem vyzkoušel a zakusil kvalitní produkt, ač má neexistující expertíza v oboru mi možná nedovolila užít si ho v takovém rozsahu, jako by to dokázal někdo, kdo se oliváčem napájí celé dny a dokáže sofistikovanými slovy popisovat desítky úrovní hořkosti a herbálnosti. Šlo tak, pokud láhev pokořilo několik běžných konzumentů a jejich dětí, o příslovečné házení perel sviním? A je stejně tak velké víno vyplýtváno na někoho, kdo pije spíše spotřební produkci a nemá s top kousky zkušenosti, nebo mu něco přinese i tak? Co reálně říkají takto vysoké body, ať už u vína nebo oleje? Cuppingové skóre 90+ u kafe do toho tahat nebudeme! :-)

YouTube kanál Epicurious má sérii nazvanou Price Points, každé video se týká jednoho produktu. Chleba, ocet, čokoláda, káva, koření, hořčice ale i třeba nože. Odborník na konkrétní téma má vždy naslepo poznat, který ze dvou výrobků v kategorii je ten levnější a který dražší. A popsat důvody, proč se tak rozhodl. Mrkněte se třeba na video s různými druhy salámků a šunčiček. Je to zábavná popularizační ukázka, jak moc toho o podobných běžných produktech nevíme a co u nich vlastně definuje kvalitu a odlišuje třeba průmyslový výrobek od rukodělného. Vlastně by se mi líbilo dělat něco takového tady, ať už s videem nebo bez. Mnohem častěji dávat vedle sebe několik vín stejné odrůdy/oblasti/typu v různých cenových kategoriích a odlišných „filozofií vzniku“ či chcete-li cílového publika. A nepsat jen degustační poznámky k jednotlivým lahvím, ale i rozebrat, co je odlišuje a proč a jakou roli to hraje. Jenže kde na to brát čas a peníze? :-) Třeba se časem dokopu. Mám dojem, že by pro některou skupinu čtenářů mohlo dávat smysl.

Komentáře používají Disqus