úterý 23. srpna 2022

Mirco Mariotti a písečné bubliny

Člověk míní, žízeň jiných mění. Na včerejší Družstvo jsem za sebe zařadil moc fajn šumivé víno a z vinařství si na degustaci domů zakoupil další mixovaný karton. Nakonec ale dorazilo tolik lidí, že jsem chtě nechtě musel nachladit i své vzorky. Sice se mi při servisu samozřejmě podařilo ochutnat, ale poznámky z toho úplně nemám. Co naděláte. Zmíněné vinařství je Azienda Agricola Mirco Mariotti, jeho viněty s terčíkem jsou celkem instagramovým miláčkem, s podtitulem I Vini delle Sabbie, tedy vína z písků. A to je přesné. Jsme v oblasti Emilia-Romagna, konkrétně v DOC Bosco Eliceo, což je apelace kterou významně pomohl prosadit právě otec současného vinaře. Někdy jen zhruba 300 metrů od Jaderského moře, jedna z jejich nejzásadnější vinic se nachází dokonce přímo v Natura 2000 chráněné oblasti zvané Duna di San Giuseppe. Staré keře, včetně staletých, rostoucích opravdu v písku. A díky tomu pravokořenných, před révokazem v bezpečí, výpadku keřů dělá hřížením těch původních.

Oblast Emilia-Romagna je sice známá jako rodiště Lambrusca, a ta opravdová suchá umí být fakt skvělá a opakovaně jsem se o tom zde zmiňoval, ale Mirco Mariotti jede jiné odrůdy a jeho přístup je také trochu odlišný. Třeba Sèt e mèz 2020 (Fortana dell'Emilia IGP frizzante), který jsem na Družstvu rozléval, je lokální modrá odrůda Fortana (v místě někdy také zvaná Uva d'Oro) právě z těch nejstarších výsadeb ve vinici Fondo Luogaccio. Odstopkované pomleté hrozny macerují jen krátce, den či den a půl, spontánně kvasí a asi dva měsíce leží v betonu. Druhotná fermentace probíhá v lahvi díky přidání čerstvého (resp. předtím zachlazeného) moštu, víno zůstává pod korunkou a neodstřelené. Výraznější růžová barva a pěkné perlené středních bublinek. Voňavé, červené ovoce a trochu divokosti a pikantnosti, náznak vermutové kořenitosti, suché a šťavnaté a živé, středně plné a skvěle pitelné, opět červené ovocnost, oproti Lambruscu téměř bez svíravosti, hezky dlouhé, zábavné s trochou mořské slanosti. Fakt moc povedené. Ročník 2019 téhož byl o dost světlejší, florálnější a přísnější, za mně o něco méně zábavný. Dost mi chutnal Smarazen (Trebbiano Romagnolo a Malvasia di Candia) i z lahve se poněkud „explozivně“ deroucí Tréb 2021 z odrůdy Trebbiano. No snad budu mít brzy příležitost přechutnat všechny znovu detailněji :-) Každopádně Sèt e mèz dováží, stejně jako další vína vinařství, Natural Wine Shop.

Komentáře používají Disqus