čtvrtek 11. srpna 2022

Mencía, dva ryzlinky a Côtes du Rhône

Stále ještě mne neopustila snaha neustále objevovat a zkoušet nová vína, ale přiznávám mnohem více než dříve kupuji ta, která mne osloví, v kartonových počtech a užívám si pak v poklidu bez většího zkoumání a datlení poznámek. Tedy krom případů, že víno otevírám třeba po několika letech :-) A sem píšu tedy spíše o vínech úplně nových, případně aktuálních ročnících něčeho, co jsem už popisoval dříve. Ale někdy mám prostě chuť připomenout lahve, které mne znovu o svých kvalitách přesvědčily. Třeba Adega Algueira Mencía Joven 2019, o té jsem psal zde. Nijak tmavě rubínové v barvě. Stále čerstvé, trochu masité, příjemně kořenité, peckoviny na pomezích červených a tmavých, kamenitost. Fajn kyseliny, šťavnatost a pitelnost, červené peckoviny, vyváženost, kamení, dobrá délka. Takový docela klasický představitel odrůdy v její povedenější ale ne velké podobě a kategorie „není jednoduché udělat víno takhle jednoduše přístupné a fajn“ :-) Bavilo možná víc než napoprvé.

S odstupem jednoho dne jsem otevřel dvě vína od Weingut Dr. Corvers-Kauter, Riesling Hattenheimer Nussbrunnen 2019 trocken (dřívější článek zde) a Hattenheimer Riesling 2019 (psal jsem tu). A byl to, jako u vinaře obvykle, dost fajn zážitek. Oproti dřívějším poznámkám působil ryzlink z Nussbrunnen trochu plnějším, ovocnějším a zakulacenějším dojmem, zatímco vesnický Hattenheimer stále okouzloval spíše živostí a výtečnou pitelností. Nussbrunnen je možná o něco bohatší, ale přiznám se, že „menší bráška“ mi vlastně aktuálně seděl tak nějak víc. Nebo to možná bylo vedrem a neochotou hlavy zabývat se složitostmi :-)

A znovu jsem vdechl také láhev Côtes du Rhône Domaine La Lôyane Cuvée Bonheur Rouge 2019, o které se obšírně rozepisoval před rokem. Věk se na tom ani v nejmenším nepodepsal negativně. Tmavší rubínová barva. Stále poměrně intenzivní a především červeně ovocná vůně, možná už nemá úplně tu vzletnou veselou čerstvost jako předtím, ale získalo to trochu na hloubce. Dotyk kůže a kořenitosti, moc fajn. Suché, plnější, s pěknou kyselinou a krásně vyvážené, třísloviny poměrně uhlazené, dobrá délka. Znovu nutno říct, že i přes 14 % alkoholu je to snadno pitelné a vlastně docela „letní“, vůbec tomu nevadí lehké podchlazení.

Komentáře používají Disqus