pondělí 22. srpna 2022

André Hugel, GC Pinot, nová kampaň domácích vín, Vinař roku a viněty s Hitlerem

Dvě zprávy z Alsaska, na úvod jedna smutná. Ve věku 92 let, po komplikacích následujících nákazu covidem, zemřel André Hugel, jedenáctá generace slavné vinařské rodiny z Riquewihru. Studoval v Beaune a Geisenheimu a krom vinaření se hluboce věnoval historii, k tématu okupace Alsaska Německem napsal dokonce dvě knihy. Krom vlastních skvělých vín přispěl v oblasti k oficiálnímu uznání kategorií sladkých vín Vendange Tardive a Sélection de Grains Nobles. Ač vinařství již nějakou dobu řídí generace dvanáctá a třináctá (Marc, Marc-André a Jean-Frédéric Hugel), André byl do posledních dní v podniku stále aktivní. Dejte si skleničku dobrého alsaského ryzlinku a zavzpomínejte…

Druhá ze zpráv je určitě pozitivnější a vzhledem ke globálnímu oteplení nijak nečekaná. Pinot Noir dostal zelenou ve dvou dalších alsaských apelacích, Institut national de l'origine et de la qualité (INAO) formálně potvrdil možnost uvádět jej od letošního ročníku z Grand Cru Kirchberg de Barr a Grand Cru Hengst u Wintzenheimu. Jde o první dvě alsaská Grand Cru, kde označení mohou nést jak bílá tak červená vína. Dle vinařů šlo o dvacetiletou cestu a očekávají, že toto rozhodnutí otevře cestu dalším. Ostatně výsadba Pinotu Noir se v Alsasku zvýšila a kvalita vín za poslední roky šla také výrazně nahoru. Administrativa je vždy pomalá. A někteří vinaři už vzhledem k podmínkám raději vysazují rovnou Grenache a Syrah

Nová kampaň značky Vína z Moravy, vína z Čech v režii agentury OUTBREAK. V televizi se objeví ve zkrácených (45 a 15 sekund) verzích, níže si můžete pustit komplet. Mnohem více o vinařské práci a přírodě než bývá zvykem. A tak nějak upřímnější, než tradiční juchů pijme růžové styl. Tak uvidíme, zda bude mít nějaký efekt. Líbí? Nelíbí?

Známe výsledky soutěže Vinař roku České republiky 2022, jubilejního dvacátého ročníku. Své kolekce zaslalo celkem 54 podniků a titul si nakonec odneslo Vinařství Mikrosvín Mikulov. Stříbro bere Ing. Miroslav Volařík a bronz pak Vinařství Spielberg. Cenu pro nejúspěšnější rodinné vinařství pak Vinné sklepy Skalák (Ing. Leona Šebestová). Sice se hodnotí celé kolekce, ale vyhlašují i nejlépe hodnocená jednotlivá vína. Národním Šampionem bílých vín pro rok 2022 se stal Ryzlink vlašský výběr z cibéb 2021 vinařství Jiří Uherek, v červeném pak Frankovka Grand reserva pozdní sběr 2019 Petra Skoupila. Cenu Vinařské asociace ČR za přínos českému a moravskému vinařství si odnesl vinař Josef Valihrach.

Vinaři v Bordeaux ujišťují, že po požárech v regionu nejsou hrozny kouřem poškozeny. Také bylo uděleno povolení zavlažovat hned třem tamním apelacím – Pessac-Léognan, Pomerol a Saint-Emilion. Červenec byl nejsušší od roku 1959 a réva se dostávala do velkých problémů. Zavlažování je v Bordeaux zakázáno od počátku května až do sklizně.

Jo a Francie také zpřísňuje podmínky, za kterých smí být servírováno víno po sklence nebo v karafě. Nově budou muset podniky u rozlévaných vín uvádět „původ, nebo podle typu vína, chráněné označení původu (CHOP) nebo chráněné zeměpisné označení (CHZO) vín.“ Pokud to neudělají, jasně a písemně, hrozí jim pokuta až 1500€. Jde o aktualizaci zákona o transparentnosti informací o zemědělských a potravinářských produktech a cílem je lépe ochránit zemědělce a výrobce ve Francii tím, že spotřebitelé budou lépe informováni o původu výrobků.

Což mi připomíná, když jde o to informování a nápisy na vinětách a ve vinných lístcích, že italské vinařství ukončí produkci vín s fotografiemi Adolfa Hitlera a slogany jako „Mein Führer“, „Sieg Heil“ a „Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer“ na vinětách. V „historické řadě“ mají třeba ještě Stalina nebo Franca a produkty jdou běžně do supermarketů. Viněty s Hitlerem jsou prý u německé klientely oblíbené, u Italů tolik ne. Nejde o žádnou novinku, Vini Lunardelli tohle prodávají už pěkných pár let, v Itálii není nelegální. A narazil jsem na ně i v Maďarsku. Řada prý skončí příští rok, prohlásil Andrea Lunardelli, v té době má převzít vinařství po otci a řadu prý stejně nemá rád a celá kontroverze mu už leze krkem.

Komentáře používají Disqus