čtvrtek 7. července 2022

Zpět se Skandinávie a sklenka bio Lansonu

V uplynulých několika dnech jsem si s manželkou a přáteli udělal malou dovolenou ve Švédsku a Finsku. Moc jsem se neochladil, i tahle místa zasáhla vlna horka, přes den bylo někdy i dost vedro a procházet se v Helsinkách či Stockholmu v jedenáct večer za světla a v košili s krátkým rukávem byl zvláštní pocit. Návrat do ČR a pohled o ceny jídla, piva a vína má tu výhodu, že i se současnou brutální inflací a zdražováním působí vše vlastně stále „levně“ :-) Za celý pobyt jsem použil jen jednou hotovost a to mince do starých skříněk na uložení zavazadel na nádraží v Turku. Pokud někde uvidíte nápis, který se týká platebních karet a dalších bezhotovostních způsobů platby, obvykle je na téma „hotovost už vůbec nebereme“. Ve Finsku docela jela mobilní platební platforma Pivo, nápis zaplaťte pivem mne dětinsky rozesmával celou dobu. Zatímco u nás, po vzedmutí po zavedení EET a hygienické vlně plateb kartou v rámce pandemie covidu, už se zas rozmáhá cash only přístup. Má to ale i výhody, ty mizející bankovky. Trochu se teď bojím podívat na výpis z karty a škody, které pravidelné rychlé a jednoduché pípnutí telefonem tuhle za místní pivo ve stánku, támhle za žitný chlebíček s rybičkami a jinde za kotel horké kávy způsobilo, asi ještě na pár dní tu bolest odložím :-)

Přiznám se, že až na pár čestných výjimek jsem si k pivům ani vínům nedělal poznámky a jen si užíval volna a pohody. Ale něco ochutnal i z „vědeckých“ důvodů :-) Nedávno jsem tu psal, že hned dvě velká šampaňská družstva zařadila do nabídky bio bublinky. Tímhle směrem, i kdyby jen v části produkce, se ubírají i další. Už nějaký pátek má dům Champagne Lanson (psal jsem o vinařství a také jejich základním klasickém Le Black Label) v nabídce bubliny dokonce Demeter certifikovaně biodynamické (základ vinic tvořil nákup pozemků od Leclerc-Briant) a jako součást jejich trvalé nabídky. Le Green Label Organic Brut pochází z 16 hektarů na 23 parcelách, výsadeb Domaine de la Malmaison ve Vallée de la Marne, konkrétně obcích Verneuil a Vandières. Odrůdově ve směsi dominuje Pinot Noir celou polovinou, Meunier tvoří 30 % a Chardonnay zbývajících 20 %. Chutnané víno bylo báze složitější ročník 2017, povětšinou bez malolaktiky, na kalech 4 roky (odstřel říjen 2021) a dozážováno na 6 g/l. Láhev je trochu lehčí typ a papír viněty z recyklovaného papíru ;-) Víno pozicují výše než je základní řada ale pod Cuvée de Prestige, je v kategorii „Rares et Exceptionnels“ společně s Clos a ročníkovkami, a dovolil bych si odhadnout, že dříve či později se určitě objeví právě i jako ročníkové.

Barva trochu výraznější citronová žlutá, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Ve vůni bílé peckoviny a malvice v kombinaci s trochou citrusů, minerální a lehce toastově-kouřová linka. V chuti hodně suché a přísnější, výraznější kyselina si s dozáží hravě poradila, ovocnost kopíruje vůni, minerální a lehce kořenitý dozvuk. Středně plné, důraznější ale poměrně lineární, vlastně bych tomu dal ještě čas se trochu rozvinou v lahvi. Každopádně dost slušné „aperitivní“ šampaňské a něčím navíc. Potěšilo, vlastně.

Komentáře používají Disqus