pondělí 11. července 2022

Martin Waßmer a tří úrovně Pinot Noir

O Weingut Martin Waßmer (web) z Bad Krozingen-Schlatt v Bádensku, konkrétně regionu Markgräflerland mezi Černým lesem a Rýnem a hranici s Francií (a dole Švýcarskem), jsem se zde zmiňoval před… třinácti lety. Dost to letí, jen co je pravda. Vinařství obhospodařuje 38 hektarů vinic a specializuje se na burgundské odrůdy, ostatně vinař právě tam sbíral zkušenosti než se vrátil domů, a postupně se vypracovalo na docela významný a dobře hodnocený podnik. Pravidelně sbírá top ocenění pro svůj Spätburgunder, a to nejen GGčko z Dottinger Castellberg. A jako jeden z mála prý vinař dělá opravdu skvělý Gutedel (známější ze Švýcarska jako Chasselas), ale bohužel jsem nechutnal. Vinice vedou hodně hustě, 10-12 tisíc keřů na hektar, a zároveň s docela nízkým výnosem (do 55 hl/ha pro základní vína, obvykle pod 40 pro vyšší řady), snaží se též udržovat starší keře. V jejich oblasti není úplně moc vyloženě výjimečných (alespoň dle názoru kapacit na tohle téma) špičkových poloh, mají to štěstí pracovat na jedné z nich – Achkarren Schlossberg. Mošty kvasí spontánně v otevřených dřevěných kádích a vyzrávají delší dobu v sudech od burgundských bednářů. Na základní a především bílá vína před pár lety vybudovaly nový sklep, kde je víc nerezu. Nejsou členy VDP, ale vína značí dle jejich systému. Nebo prostě… po Burgundsku :-)

Chutnal a pil jsem teď tři úrovně jejich pinotu, na GGčko si zatím teprve brousím zuby a třeba si jednou udělám radost. Už základní Markgräflerland Spätburgunder 2019 zraje necelý rok ve starších malých dubových sudech a stojí za pozornost. Uloženo v burgundské lahvi se silnější kovovou záklopkou a celokorkem. Světlejší rubínová barva. Čerstvá, čistá, svěží, třešňová a lehce zajímavě kořenitá vůně, přímá ale ne jednoduchá. Suché, čisté, šťavnaté, peckovinově ovocné, s uhlazenějším méně výrazným tříslem, skvěle pitelné hodně příjemné víno. Navíc se vzduchem se hezky rozvíjí a nejspíš bude docela dobře zrát do ještě zajímavější podoby, ale už tahle je bezva.

Schlatter Maltesergarten Spätburgunder 2019 je o třídu výše, pochází z jediné polohy, školeno je v malých dubových sudech rok a půl. Ambaláž stejná, uloženo v burgundské lahvi se silnější kovovou záklopkou a celokorkem. Pěkná o něco výraznější rubínová barva. Mladistvá, precizní, peckovinově-kořenito-dřevěná vůně, s linkou třešní a dotykem jahod, poměrně dost voňavé a expresivní. Suché, čisté, středně plné, s parádní kyselinou a šťavnatostí, červeně peckovinově ovocné, vyvážené, slušně dlouhé, skvěle udělané, mladé s dost dobrým potenciálem zrání. Bavilo velmi.

Schlatter Spätburgunder >SW< 2018 je víno vesnické, ale selekce z nižších výnosů a top poloh, rok a půl v malých burgundský sudech. Nijak tmavá rubínová barva. Poměrně efektní, expresivnější aromatika, třešně, višně v likéru a čokoládě, sladší kořenitá linka, kouřovost. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté s krásnou kyselinou, červeně třešňově ovocné s lehce mandlovou linkou a trochu výraznějším vlivem dřeva, delší. Hezky postavené, skvěle pitelné, expresivní, se svíravostí tříslovin. Povedené a ještě bude dál zrát. V poměru k ceně (viz nabídka dovozce Der Weinschmecker) mi možná vychází o něco lépe Schlatter Maltesergarten, ale tohle nejspíš zaujme víc lidí.

Komentáře používají Disqus