úterý 28. června 2022

Vlašáky a Sauvignon od Thomase Straky

Dostala se mi do rukou tři bílá vína od Weingut Thomas Straka (web) z obce Rechnitz. Pomezí středního a jižního Burgenlandu, na hranicích s Maďarskem. Sice Straka, ale rakouský, byť do téhle oblasti původně dřevorubecká rodina přišla v osmnáctém století z Čech. Každopádně straku na vinětách vytěžují co to dá :-) Rodina poměrně záhy na svých pozemcích vysadila révu, od padesátých let minulého století také provozovala první heuriger v obci. Osvěžit se u nich, a také ubytovat, můžete dodnes. Vinice mají svazích Günser Gebirge (aka Kőszegi-hegység, Kysecké pohoří), kde se nachází i nejvyšší hora Burgenlandu, Geschriebenstein s nadmořskou výškou 884 metrů. Straka má vinice i v pěti stech metrech (samotný Rechnitz je okolo 360 metrů), navíc na rule, krystalické břidlici a vyvřelinách. Aktuálně pracují na přibližně 8 ha vlastních vinic (a stále se pomalu rozrůstají) vedených ekologicky, bez herbicidů jsou od roku 2003 a bio certifikováni od 2017.

Mladý (je stejný ročník jako já, takže stále mladý!) Thomas vystudoval vinaření v Eisenstadtu, na praxi byl u Gesellmanna a pracoval pro vinařství Elfenhof a družstvo v Deutschkreutzu, tedy dost odlišné podniky a zkušenosti, a zároveň i pro rodinné vinařství, kterému se začal věnovat naplno když jeho otec v roce 2008 nečekaně zemřel. Dost se zaměřuje na suchý Welschriesling, který dává v jejich podmínkách hodně zajímavé výsledky. Dělají ho v různorodých podobách, včetně macerované či šumivé coby petnat. V červené je zásadní samozřejmě Blaufränkisch, pod DAC Eisenberg. Ale pěstují i Chardonnay, Grüner Veltliner, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling, Gelber Muskateller, Weißburgunder, Zierfandler či Zweigelt, ale tyhle odrůdy častěji končí ve směsích. Ve sklepě čistě „nízkointervenčně“, kvašení spontánně, lahvováno typicky bez filtrace a s nízkými dávkami siřičitanů (a některá vína i nesířená), případně jen čiřeno bentonitem. Pro zrání na kalech preferují starší neutrální sudy, malé i velké, ale najdete tam samozřejmě i nerez a trochu si hrají i s amforami. Chutnal jsem jejich vína před lety a přišlo mi to fajn ač nic zásadního, aktuální projev mne ovšem oslovil o dost více. Budu se muset mrknou i po červených.

Sauvignon blanc Rechnitz 2019 pochází z různých poloh v okolí Rechnitzu. Láhev burgundská, šroubový uzávěr. Trochu tmavší, nazlátlá žlutá barva. Ve vůni trochu citrusově (grep) a angreštově ovocné, ale spíše okolo pikantnějšího, minerálnějšího, kouřového a lehce funky projevu. Suché, čisté, s parádní kyselinou, minerální, slušně dlouhé, citrusové, docela efektní, s takovou „vulkanickou“ nervozitou. Bavilo.

Welschriesling Rechnitz 2020 jsou opět různé polohy v okolí obce, postupnými akvizicemi v průběhu let mají výsadby rozkouskované do desítek menších vinohradů. Keře ve věku 15 až 35 let. Opět burgundská láhev a šroub. Citrónová žlutá barva. Čerstvá, svěží, příjemná aromatika, zelené jablko a žlutější ovoce do hrušky, zelené bylinky, pikantnost a kouřově minerální linka. Suché, čisté, minerální, lehce zemité, s pěknou nervóznější kyselinou a dobrou délku, docela „naturálně“ působící, osvěžující, fajn věc.

Welschriesling Grünschiefer 2019 pochází už z jediné vinice, Prantner, jejich asi nejlepší polohy na břidlici s hustými výsadbami až z třicátých let minulého století. Láhev burgundská, ale s celokorkem a kovovou záklopkou. Trochu tmavší žlutá barva. Výraznější aromatika, zralé jablko, lehce krémové, dotyk kořenitosti a pikantnější kouřovo-minerální linka. Suché, s pěknou kyselinou a stále mladistvou živostí, opět jablko a lehce citrus, lehce krémové, strukturované, delší, minerální. O něco hlubší než základ, pěkné víno. U obou je tam ale dobrá koncentrace a má hodně do sebe, i při relativně nízkém alkoholu jen 12.5 %. Vína jsem měl od dovozce b.wine, „základní“ kousky jsou maloobchodně po lahvi za 259 Kč a Grünschiefer za 369 Kč.

Komentáře používají Disqus