pondělí 27. června 2022

Třikrát ryzlinkové bubliny

Miluju bubliny i ryzlinky a když je to dohromady, tak… dost často vlastně úplně nadšený nejsem, přiznám se. I z Německa či Alsaska a od vinařství, která dělají špičkové ryzlinky, bývají bubliny lepší z jiných (obvykle burgundských) odrůd. A ty ryzlinkové spíš výjimečně stejně komplexní a zajímavé, upřímně docela často je to pro mne spíš zklamání, ač ta vína voní hezky a pijí se dobře. Pokud jde o nějaký poctivý déle vyzrávaný klasický flaschengärung (o německých a potažmo rakouských sektech jsem se nedávno rozepisoval), tak už to většinou taky není zrovna levný a očekávání bývají větší. Ale stále platí, že Riesling je odrůda, která dokáže nabídnout prakticky všechny bílé vinné styly, díky nízkému pH a přirozeně vysokým kyselinám bubliny nevyjímaje. Ať už v podobě s kratším ležením a výrazně ovocné, nebo s typicky teplejší fermentací a delším ležením na kalech, kde už je to o trochu jiných projevech. Dneska se mrkneme na tři různé kousky. Dva jsem chutnal na nedávné ryzlinkové masterclass, o které ještě bude řeč, další už hezky celou láhev doma.

A začneme u velikána (nejen) německého vinařství, Weingut Dr.Loosen, s jejich Mosel Riesling Sekt extra dry. Upřímně už si ani nevybavuji, kdy jsem měl naposledy extra dry bubliny jiné než Prosecco :-) Každopádně střední Mosela, čistý Riesling a druhotná fermentace v lahvi. Ve vůni docela medové, výrazné, s linkou zralých peckovin. V chuti pocitově spíše suché, opět medové a sladce ovocné, slušná délka, lehce nahořklý závěr. Proč ne, ale po zdi z toho nelezu, docela jednoduché.

Druhý vzorek je úplně jiný styl, vinařství Raumland z Rheinhessen a jejich 2018 Riesling sekt brut (VDP Sekt Prestige). O tomhle vyloženě sektovém podniku jsem tu psal. Opět čistý Riesling, z vinic na jílu se štěrkem nad vápencovým podložím. Připraveno v nerezu, na kalech v lahvi tři roky, po odstřelu dozáž na 5 g/l. Zřetelně déle vyzrávané, poměrně dost toastové s linkou ovoce do citrusů (pomelo). Výrazně suché, šťavnaté, strukturované, minerální a delší. „Šampaňský“ styl, ač samozřejmě odlišné, skvělé bubliny.

No a na závěr Weingut Knewitz, opět Rheinhessen, o těch jsem tu psal před týdnem. A Riesling Sekt Brut 2019. Opět čistě ryzlinkové a nerez a zrání rok a půl na kalech v lahvi, po odstřelu dozáž 6 g/l. Citronová barva, pěkné vytrvalé perlení. Svěží, výraznější vůně, minerální a kouřová linka, žluté ovoce, florálnost, dost efektní. Suché, s výraznou kyselinou, skvělá pitelnost, slušně dlouhé, výborně postavené, lehce toastové. Vyvážené, zajímavé, zábavné. Skvělý kousek!

Přiznám se, že Dr. Loosen mne moc nebral, až moc přímočaré a přitom levné nebude. Raumland skvělé seriózní bubliny, kde je vlastně ten ryzlink (pro mne) trochu skryt, ale hodnoceno čistě měřítkem kvality šumivého vína určitě nejlepší. Knewitz párádní Riesling co má navíc bubliny, charakterní zábavné víno a hezky na pomezí přímočařejší veselejší ovocnosti a „odrůdovosti“ a vyzrálejšího charakteru.

Komentáře používají Disqus