čtvrtek 9. června 2022

Třikrát Cortese / Gavi od Cinzia Bergaglio

Dnes se mrkneme na tři vína od Azienda Agricola Cinzia Bergaglio (web) z Tassarolo, vinařství v nabídce Víno pro Vás. Jsme tedy v Piemontu, ve všech případech půjde o čisté Cortese a ve dvou pod prestižní oblíbenou apelací Gavi. O vinařství jsem se tu už zmiňoval u ročníku 2019 a nic moc se od té doby nezměnilo, jen tentokrát budeme pít znovu čerstvá vína. A začneme u lahve Cortese Goccia Secca, což je jejich základní bílé, připraveno v nerezu a z hroznů od obce Tassarolo, ale deklasováno na prosté Vino Bianco a ročník tedy neuveden. Stejně jako všechna ostatní vína je v lahvi tvaru bordó, s plastovou záklopkou a aglomerovaným korkem. Baví mne tvar na vinětě, podobné věci často kreslím třeba když se někdo moc vykecává do telefonu :-) Světlejší citronová barva. Čerstvá, trochu krémová vůně do hrušky, lehce kvasnicová. Suché, čisté, uhlazenější, dobré kyseliny, přímé a slušně pitelné, takové „po sklence v restauraci k běžnému obědu rozhodně neurazí“. Inu proč ne.

Gavi La Fornace 2021 pochází z vinic u obce Tassarolo, připraveno čistě v nerezu. Světlejší citronová barva. Čerstvá, svěží, slinosbíhavá aromatika, lehce pikantní, citrusová linka a zelené jablko a lehce florální. Suché, středně plné, s fajn kyselinou, přístupné, slušně dlouhé lehce s dojmem pojídání meruňkových jader, lehkou nahořklostí. Prospěje tomu trocha času v lahvi ale je to dost fajn gastronomicky vděčné víno.

Gavi di Gavi Grifone Delle Roveri 2021 pochází samozřejmě přímo z vinic u Gavi, jinak ale připraveno prakticky stejně a opět jen nerez. Citronová barva. O něco hlubší aromatika, čerstvá a svěží, citrusy a citronová tráva, zralé jablko, minerální linka a dotyk kořenitosti. Suché, středně plné až plnější, s pěknou kyselinou, dojmy z vůně se opakují v chuti, strukturované, v delším závěru opět lehce nahořklost meruňkové pecky. Solidní kousek! I zde prospěje ještě trocha ležení v lahvi.

U nás stojí vína, běžná maloobchodní cena po jedné lahvi, postupně 185, 245 a 310 Kč. A ten rozdíl je dost patrný. Upřímně bych to na doma neřešil a sáhl po Gavi di Gavi, ten cenový rozdíl je (relativně, samozřejmě…) příliš malý na to, abych musel řešit. V kontextu restaurace a dalších marží a tak je to jiná hra a tam si myslím, že La Fornace je dost dobrá volba. Furt je na tom nápis Gavi a vypadá na stole pěkně a s předkrmy a rybami udělá spoustu radosti :-)

Komentáře používají Disqus