úterý 14. června 2022

Jochen Beurer a charakterní švábská vína

Bývalý BMX šampion, týpek s nápisem „Riesling slut!” (což má hlubší a smutnější pozadí, jakkoliv je jinak vtipné a vůbec bych se tomu nebránil) na tričku, producent charakterních biodynamických a naturálních švábských vín z vinic nedaleko Stuttgartu, člen VDP a spoluzakladatel spolku Junges Schwaben. Jochen Beurer (web). Táta vedl místní vinařské družstvo a vlastní hrozny do něj prodával, Jochen sám vinařinu vystudoval. Vlastní vinařství založil v Kernen im Remstal s manželkou po studiích a má za sebou necelých 25 let historie, začali se třemi hektary a dnes jich mají už čtrnáct. Poměrně rychle opustili konvenční přístup a přesunuli se směrem bio (2004) a biodynamice (2008, následně i certifikováno Demeter, k přechodu Jochena nakopla návštěva u alsaského vinařství Barmès-Buecher) na komplet výsadbách a čistě pracují i ve sklepě. První dva roky prý jel „podle příručky“, v podstatě místo postřikového kalendáře od výrobce trochu slepě následoval jiný návod, ale pak postupně začal vidět co a jak je třeba a přestal brát tak dogmaticky. A dnes už je to nejen o fázích měsíce pro střih vinic, ale stejně tak o zatravnění, včelách, zvířeně a světě okolo :-)

Preparáty si připravují sami nebo s pár vinaři z okolí. Na části vinice Wengert se také snaží, s pomocí dalších vinařů, udržet původní lokální odrůdy (Heunisch, Räuschling, Gelber Orleans, Affentaler a mnoho dalších) a staré klony, vzniká z nich i směsné „středověké“ víno. Vinaří na vinicích v nadmořské výšce nějakých 280 až 400 metrů s výrazně se lišícím podloží, na webu k tomu mají fajn obrázek. Nové výsadby všechno selection massale z kvalitních původních keřů. Vína často školí delší dobu na kalech, většina přirozeně odbourá, a na trh leckdy pouští třeba až po dvou letech. Hrozny typicky nejdřív v bedýnkách pomačkávají nohama a trochu macerují a teprve poté se lisuje. Fermentace spontánní, síry co nejméně a tak, říká tomu s jistou nadsázkou „kontrolovaná nečinnost“, ale záměru a práce je v tom zřetelně hodně. Oproti průměru v oblasti má na vinicích opravdu hodně ryzlinku, nějakých 65 procent, a dost se mu věnuje. Z bílých má ještě Sauvignon Blanc, Grauburgunder a Gewürztraminer. V červené je to trošku bohatší – Trollinger, Portugieser, Zweigelt, nějaký ten Dornfelder a taky Cabernet Dorio. A samozřejmě dvě velké červené odrůdy, které připravuje i jako špičková Großes Gewächs, Spätburgunder a Lemberger (aka Frankovka).

Společně s vinařem jsem v restauraci a vinotéce Danu (která je zároveň dovozcem) ochutnal sedm vín a jednu celou láhev mi dal na doma s tím, že ji mám postupně odpíjet týden a sledovat vývoj vína. 2021 Riesling Gutswein pochází z vícero poloh na různých typech pískovce, lahvován byl v únoru a další šarže šla v dubnu, víno je školeno čistě v nerezu. Lehce pikantní, čerstvé, čisté, s moc pěknou kyselinou a pitelnosti, krásně vyvážené, nekomplikovaný ale zároveň rozhodně ne jednoduchý. Moc fajn pití.

2020 Riesling Schilfsandstein z pískovce bez vlivu vápence, se zhruba třemi dny macerace po pošlapání před lisováním, přes rok na kalech, nerez. Ovocné, výraznější, s tóny citrusů do grepu, krémovost a lehce divoké, suché, čisté, výraznější, středně plné, šťavnaté ale krémové, velmi příjemné. Právě tohle víno jsem postupně chutnal doma a sunulo se od čerstvé mladé pikantnosti přes výrazně voňavější, až exotický (mandarinky, ananas) projev a větší krémovost druhý až čtvrtý den po kořenitější a florálnější výraz v závěru. Velká spokojenost!

2019 Riesling Kieselsandstein (z pískovce s kamínky, velkým podílem živce a křemene a dalších) je připraven v 1200l sudech, do lahví šel nefiltrovaný protože byl úplně suchý, vína ve kterých zbyde trochu cukru alespoň trochu filtrují. Voňavější, poměrně efektní, s citrusy a citronovou kůrou a trochou kouřovosti a krémovostí. Suché, čisté, vyvážené, strukturované, krémové, s moc fajn délkou. Efektní kousek!

2020 Sauvignon Blanc jsou výsadby z doby založení vinařství, roku 1997. Jde o mix tří různých sběrů ze třech odlišných nadmořských výšek a podloží, od hroznů sotva zralých po lehce přezrálé. Větší část fermentuje v sudech. Ve vůni čerstvé a pikantní, bez, angrešt a lehce krémové. Suché, šťavnaté ale ne řízné, opět krémovost, vyvážné, moc fajn délka. Výborný Sauvignon.

2020 Grauburgunder je čistě schilfsandstein, mix dvou sběrů a část připravena v novějších sudech. Tmavší barva, ve vůni poměrně znát sladší dřevo a voňavější sladší žlutá ovocnost. Suché, kulatější ale s fajn kyselinou, dobrá struktura a délka, dřevo, krémovost, koncentrace. Solidní, hezky udělaný šeďák, ale trochu mimo můj vkus.

2019 Zweigelt je ze spíše výše posazených výsadeb, školeno hlavně ve starých sudech. Na úvod trochu zaprděné a chtělo rozdýchat. Pěkné červené ovoce, tmavé třešně, lehce pikantní, suché, šťavnaté, lehce svíravé, zábavné a dost chlastací. Trochu bych nachladil a super letní víno. Pro něj je chlastací spíš Trollinger, ale za mne i Zweigelt plní roli skvěle.

No a na závěr 2018 Stettener Mönchberg Spätburgunder GG Öde Halde. Červené slíny, orientace na severozápad a chladnější poloha, klasický klon 777 v kombinaci s klony z Frank, školeno přes rok a půl v 300l sudech z necelé třetiny nových. Voňavé, sladší, ovocné, zatím s poměrně znatelným dřevem, lehce živočišné a mírně balzamikové. Plnější a již nazrávající v chuti, šťavnaté, čisté, strukturované a docela dlouhé, s peckovinovou ovocností a dobře zakomponovaným sudem. Potenciálně skvělé, na tohle bych určitě potřeboval delší dobu a klid doma s oblíbeným sklem :-)

Komentáře používají Disqus