úterý 7. června 2022

Červená z Egeru od doktora Stumpfa

Dnes se zastavíme v Maďarsku. Poprvé jsem vyzkoušel vína od Stumpf Pincészet. Rodinný podnik založil Dr. János Stumpf, který začal na počátku devadesátých let v Egeru pracovat jako lékař na záchrance, často jezdil se sanitkou. K révě měl vztah, vyrostl v Tokaji, a tak se rozhodl přidat k práci a nějaké to vinohradničení a vinaření. Začal na pronajatých vinicích, ale dnes už mají nějakých 20 hektarů vlastních. Vinařsky ho dost nakoplo přátelství s Tiborem Gálem seniorem i společný frankovkový projekt s Master Sommelierem Johnem Szabo (nebo snad Jánosem?; na autora Volcanic Wines: Salt, Grit and Power a prvního MS v Kanadě jsem poprvé narazil díky slepým degustačním videím od WineAlign), ale vše se mnohem víc rozjelo v momentě, kdy se syn Péter rozhodl, že se bude vinařině věnovat profesionálně. A aby nebyli komplet jen samouci, tak si střihl v Rakousku i formální vzdělání. Vinice obdělávají čistěji, na nových výsadbách v podstatě v bio režimu a v dohledné době asi dojde i k certifikaci a rozšíření přístupů na komplet plochy. I ve sklepě, starém hlubokém v tufu a druhém nedávno vyhloubeném, jedou bez větších zásahů, spíše ve dřevě (hlavně 500l maďarské dubové a akátové sudy) a s velmi omezeným sířením. Většinu výsadeb mají v trati Sikhegy, v oblasti tradičně vulkanické dominantně tufové, a jedné z možná nejproslavenějších poloh v Egeru – Nagy-Eged. Ta je místním „Grand Cru“, alespoň tak ji mnohá prestižní vinařství prezentují, s vyšší nadmořskou výškou a terroir netypicky postavený na šedém vápenci a vápenitých sedimentech.

Nagy-Eged Egri Pinot Noir Grand Superior 2018 je uložen v burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Rubínová barva, nic tmavého. Bohatší, i přes vápenec trochu zemitě „tufoidní“ (ale to může být tím sklepem kde zraje, že jo) vůně, s teplejší zralejší červenou peckovinovou ovocností ale ne přezrálé a utahané, s pěknou sladce kořenitou linkou. Suché, plnější a opět výraznější teplejší červené ovoce, peckoviny, a znatelné teplo vyššího alkoholu, ale moc hezky postavené a přes veškerou sílu stále překvapivě snadno pitelné a hezky dlouhé. S uhlazenějšími měkčími tříslovinami, seriózní klasický kousek. Potěšilo hodně.

Po ochutnání (rozuměj vypití lahve k večeři) tohohle jsem rovnou na zkoušku koupil a na herní večer u přátel vzal ještě jejich Nagy-Eged Egri Bikavér 2016. To je odrůdově zhruba třetina Kékfrankos aka Frankovka a poté Cabernet Franc a Merlot a menší díl Cabernet Sauvignon, částečně kvašeny celé hrozny. Školeno rok a půl v pětistovkách sudech, nových i použitých. Tmavší rubínová barva. Již nazrálejší ve vůni, s vrstevnatějším projevem, kombinace červených a tmavých plodů, výrazná kořenitost, bylinky a tufová zemitost. Suché, čisté, kořenitější, dobře zapracované dřevo, fajn kyseliny, slušně dlouhé. Povedený, poměrně strukturovaný kousek kde opět síla a alkohol nijak neruší v pitelnosti. Vinařství má v nabídce restaurace / vinotéka Danu.

Komentáře používají Disqus