pondělí 13. června 2022

AirBnB vinice, španělské výsadby, nejbohatší mezi nápojáři a Apocalypse Wine

Při cestách do (nejen) zahraničí jsem opakovaně využil ubytování skrze AirBnB (a kamarádi provozují milý apartmán v Mikulově, kdybyste někdo měli cestu tam), párkrát se nám podařilo spát na dost fajn či netradičních místech. Nově tato služba rozšířila filtrování i na kategorii „vinice“ a ubytování ve vinařských oblastech, respektive přímo ve vinařstvích (či sudech!) a v těsné blízkosti či přímo uvnitř vinic. Další důkaz, že coby turistické destinace podobné lokality táhnout! Radost si nebudeme kazit tím, že kategorie vinic se objevila až po jeskyních či kontejnerech :-)

Narazil jsem na hodně zajímavou statistiku poměru starých a mladých vinic ve Španělsku, dle jednotlivých odrůd. Hezky je z toho vidět, co se nově vysazuje a co tak nějak historicky drží. Třeba Palomino, základ většiny sherry, jsou téměř jen starší výsadby přes třicet let. Naopak Verdejo jsou hlavně mladší výsadby. Mimochodem ve Španělsku je, respektive před pár lety v době sčítání bylo, 207 hektaru Ryzlinku rýnského! Což je dost málo na Španělsko, ale v absolutních číslech slušná plocha a navíc zřetelně stoupá. Třeba tamních Pinotů Noir jsem měl docela dost, Riesling ale dosud jen jeden (a jednu směs s ryzlinkem). Budu muset napravit, mají tam leckde v horách zajímavé strmé polohy na břidlici a věřím, že by tam šlo připravit dost charakterní kousky :-)

Aktuální žebříček nejbohatších lidí planety dle časopisu Forbes obsahuje celkem 2668 dolarových miliardářů. Pokud by vás zajímalo, kteří z nich mají prsty v byznyse s vínem, pivem a destiláty, můžete se mrknout na přehled. Asi nepřekvapí, že první dvě příčky okupují François Pinault – mimo jiné majitel Château Latour a burgundské domény Clos de Tart – a především Bernard Arnault. Ten, v rámci skupiny LVMH, kontroluje hromady prestižních šampaňských domů, výrobců koňaku a dalších destilátů a slavných vinařství. Arnault je dokonce trojka v absolutních číslech, před ním jsou už jen Jeff Bezos a Elon Musk.

Zájemci si mohou shlédnout Apocalypse Wine (odkaz k Apocalypse Now od Francise Forda Coppoly), dokument studentů střední školy ve Veroně o vlivu industrializovaného vinařství na krajinu a životní prostředí. Šlo původně o příspěvek do soutěže na téma „Ochrana, zhodnocování a propagace jazykového a kulturního dědictví Benátska“, ale… setkalo se s méně nadšeným přijetím, než čekali :-) Studenti si totiž úplně neberou servítky. Video bylo původně, v rámci soutěžních příspěvků, zveřejněno na YouTube, ale později coby „nevhodné“ odstraněno. Najdete ho ale na VIMEO. A ještě se pocvičíte v italštině ;-)

Komentáře používají Disqus