středa 4. května 2022

Spotřeba vína , vinné expozice, herbicidy, regály

Poprvé za čtyři roky se opět zvedla spotřeba vína a celosvětově dosáhla 236 milionů hektolitrů (ekvivalent 31.47 miliard klasických sedmiček), rok 2021 také přinesl historicky nejvyšší množství exportovaného vína – 111.6 milionů hektolitrů. Ale v aktuálních statistikách OIV jsou i další zajímavé údaje. Spotřeba stoupla i v USA a ti si tak upevnili pozici největšího konzumenta s 33.1 miliony hektolitrů. Což je ovšem neřadí ani do první desítky zemí s největší spotřebou na hlavu, jsou na místě šestnáctém a i my jsme o tři příčky „lepší“! Na bedně nejsou překvapivě tři evropští premianti v objemu produkce. Pravda, o druhé a třetí místo se neustále přetahují Itálie s Francií, ale Španělsko je na tom podobně jako my (23 až 24 litrů na osobu) a žebříčku jasně vévodí Portugalsko s téměř 52 litry na osobu! Z tohoto pořadí jsou vyřazeny Vatikán či Lucembursko vzhledem k malé velikosti, jejich čísla jsou masivně zkreslena. Mimochodem docela zajímavý je jeden z významných důvodů propadu spotřeby v posledních letech a to je dramatický pokles zájmu Číny. Pokud někdo na tamní trh sázel, a boom předvídal leckdo, šeredně se zklamal. Vypadá to, že Čína se vína nabažila, spotřeba vytrvale a dlouhodobě stoupala až do roku 2017 a od té chvíle stále a mnohem rychleji klesá, už spadla v podstatě na polovinu vrcholu (aktuálně 10.5 milionů hektolitrů) a stav z roku 2000.

Verona, která pravidelně hostí vinný veletrh Vinitaly, bude nově domovem také projektu nazvanému MuVin – největšího italského multifunkčního vinařského muzea a návštěvnického centra. Detaily třeba Decanter. Vše by mělo být hotovo do roku 2026, tak aby se otevření stihlo do zimní olympiády pořádané v severní Itálii. To v Burgundsku, v Dijonu, se už schyluje k otevření Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin, první návštěvníky přivítá už tento pátek. Investice ve výši čtvrt miliardy euro, plocha 1750 m² a očekávaných milion návštěvníků ročně, pro které bude připraveno 250+ vín po skle (se speciálním zřetelem na Burgundsko, samozřejmě!), kurzy vaření, knihkupectví specializované na francouzskou gastronomii, výstavy i restaurace pod vedením tříhvězdičkového mišelinského šéfkuchaře Érica Prase. Proč ne…

Caroline Henry se vášnivě a detailně rozepsala o náhlé změně v Champagne, kdy se z prohlášení o „apelaci bez herbicidů do roku 2025“ v roce 2018 stalo letošní masivní plošné stříkání vinic. Hodně zajímavé čtení. Což mi připomíná tabulku, už jsem ji možná uváděl někde dříve, spotřeby pesticidů ve vinicích v USA. Člověk má stále pocit, že se situace lepší, stále více ploch je v ekologickém režimu (alespoň u „zbytných“ plodin jako jsou hrozny na víno) a stříká se méně, zatímco realita je trochu jinde. Viz i dřívější čísla z Francie.

Noční můra. Špatně vyřešený regálový systém a kolaps celé stěny pokryté skvělými lahvemi. Záběr z bezpečnostní kamery je z Petrohradské restaurace Frou Frou. Škoda těch krásných vín, ale v současné situaci… jsem z toho měl trochu škodolibou radost, přiznávám.

Komentáře používají Disqus