pondělí 16. května 2022

Jurský crémant a tříčtvrteční Qiller

V minulosti jsem tu psal o Domaine Pierre Richard (web) z Jury, přesněji o jejich ročníkových bublinách. Zkoušel jsem i jejich základní, které jsou fajn, a také růžovku, ale u ročníkovky byl prostě nejlepší poměr ceny a kvality. S mladou krví, po studiích a praxi v jiných podnicích se domů do vinařství vrátil mladý Vincent Richard a došlo k pár změnám. Například funkčnímu webu a také jiným vinětám, byť u těch o úplně zásadní kvalitativní pokrok nejde :-) Ale důležité jsou vinice, 11 hektarů rozprostřených u Vernois, Voiteur a Mantry, které začali převádět do bio režimu a dnes už jsou i certifikované. U crémantu jsem se naposledy zmiňoval v roce 2019 o ročníku 2013 a velmi mne překvapilo, že i nejnovější závoz před pár dny byl ročník totožný! Tohle víno je Chardonnay, ale ne čisté, nově na zadní vinětě drze přiznávají přídavek 5 % Pinot Noir o kterém dříve nemluvili! Předpokládám také z projevu, že zrání na kalech bylo výrazně delší než obvyklé 4+ roky a víno bylo odstřeleno později, tedy nejde o to samé co jsem měl dříve a vyzrávané déle po degorzáži. Crémant du Jura Millésimé 2013 tmavší žlutá barva a intenzivní, vytrvalé perlení menších bublinek. Výraznější aromatika, nazrálejší trochu, kombinace citrusů a navinulejší malvice, decentně minerální, s trochou až exotičtější ovocnosti do pečeného ananasu a tropika, trochu oříškové. Hodně dobré! Suché, středně plné, s moc pěknou kyselinou, ovocnost směrem malvice a slušná délka, lehounká nahořklost v závěru. Chuť nedosahuje komplexity vůně, ale stále jsou to zatraceně sympatické bubliny. Cena postupně vystoupala, od nějakých 360 Kč přes 390 po současných 440 Kč.

Když jsem u těch bublin… z mého oblíbeného zdroje především zábavných poctivých lehkonohých moravských červených v podobě Vinařství Tři Čtvrtě (web), na jejich Frankovku a Svatovavřinecké nedám dopustit a užívám si i další vína, jsem otevřel Qiller 2021. Což je ryšák ze Čtvrtí, viniční směska s převahou odrůd Irsai Oliver a Svatovavřinecké s trochou Modrého Portugalu, Frankovky, Veltlínu, Tramínu a Neuburgu. Nazýváno též „prokletí vinohradu ze 70. let.“ :-) V lahvi pod korunkou (ve variantě stříbrné co jsem měl já šlo do lahve těsně po dokvašení, s černou už hotové víno) a sice to není pet nat, ale i tak je hodně živé. Opalizující světle červená barva. Trochu netradiční mix květinových tónů a červeného ovoce, zábavné, čerstvé, s fajn kyselinou, lehčí, živé, divočejší a výborně pitelné. Nic složitého, ale láhev zmizne jako nic! :-)

Komentáře používají Disqus