úterý 24. května 2022

Don Maximiano v původní a moderní podobě

Už mnohokrát jsem tu psal vínech od Viña Errazuriz (web, dováží Kupmeto), je to můj oblíbený producent z Chile. Základy v řadě Estate stojí o něco víc než známější supermarketová konkurence, ale kvalita je u nich hodně vysoko. A produkují několik „ikonických“ vín a snaží stále posouvat dál, aktuálně třeba řadou „cool climate“ fantastických kousků o kterých bude řeč časem. Ostatně o jejich ikonách už jsem tu psal a měl zde třeba zajímavé srovnávačky jedné odrůdy různých úrovní, dokonce několikrát. Jejich Don Maximiano Founder’s Reserve je jakousi poctou zakladateli vinařství a jedním z prvních „prestižních“ vín Chile, produkováno od roku 1983. A hned od začátku ukládali až polovinu každoroční produkce ve sklepě, aby měli v budoucnu zásobu vyzrálých vín a mohli světu ukázat, že Chile nejsou jen vína na vypití do roka a do dne, ale jejich potenciál jde mnohem dál. Nedávno archiv vypustili na trh a jen se po nich zaprášilo :-) Já měl teď na ochutnávce možnost srovnat „mladý“ ročník 2010 s teprve druhým vyprodukovaným, 1984. Oboje z Aconcagua Valley, z jejich nejstarších výsadeb v blocích Max I, Max II a Max V, s odlišným podložím a podmínkami. Včetně detailů o sklizni a technice zpracování je popisují na webu.

Ročník 2010 je efektní ukázkou „moderního“ velkého vína. Odrůdově jde o 78 % Cabernet Sauvignon, 10 % Carmenère, 7 % Petit Verdot a 5 % Syrah. I při 14 % alkoholu tam zůstal drobný zbytkový cukr a celek je mohutný. Víno zrálo 22 měsíců v sudech z francouzského dubu, 81 % jich bylo nových. Tmavá, krásná rubínová barva. Komplexní, expresivní velké červené, zrale intenzivně ovocné ale ne přestřelené, sladce tmavě ovocné s černým rybízem a lesním ovocem, teplejší, hezky zakomponované dřevo a dotyk kořenitosti. Plnější, bohatší, silnější a koncentrované v chuti, sladkost tmavého ovoce a kořenitost a krásná kyselina, uhlazující se jemnozrnné třísloviny, vyvážené, dlouhé. Bohaté, přístupné (a bylo již několik let zpátky) ale s potenciálem v klidu ležet dalších mnoho let.

Ročník 1984 je… něco úplně jiného. Odrůdově je to čistý Cabernet Sauvignon. Tenkrát nebyla jiná volba, pokud mělo mít víno „velké jméno“. Malé francouzské barrique sudy? Bez šance, víno zrálo v sudech typického chilského stromu raulí, trochu podobného našich bukům. Navíc ve větších, o objemu zhruba 500 litrů, a sotva půl roku! Zbytkový cukr prakticky žádný a alkohol jen něco přes 12 %. Jen pro srovnání pH 3.43 a celkové kyseliny 5.87 g/L, moderní sourozenec se ovšem s pH 3.5 a kyselinami 5.6 g/l neliší zas tolik. Nazrálejší rubínová barva. Vůni elegantní, vyzrálá, takový ten typ co vzbudí úsměv na tváři. Stále ještě pěkná ovocnost, ale spíše červené plody, zralé peckoviny, a jemná kořenitost. Naprosto v kondici. Suché, šťavnaté, lehkonohé ale má to sílu, červená ovocnost se záplavou jemnější delikátních tónu, stále ještě i třísloviny, trochu vysychající na patře ale celek více než příjemný. Jemnost, elegance i důraz, cabernet ve starém stylu. Bavilo velmi! Přiznávám, že víno v tomhle duchu mi vlastně vyhovuje více než ona opulentnost mladého sourozence.

Komentáře používají Disqus