středa 6. dubna 2022

Pravý původ frankovky s lahví od Preisingera

Mám rád dobrou frankovku, to už ostatně víte, a užívám si ji v mnoha různých stylech, které dokáže nabídnout. Očividně nejsem sám, celosvětové výsadby stoupají a v posledním sčítání bylo odrůdy přes 17 tisíc hektarů a teď už možná bude spíš k osmnácti. Dominuje Maďarsko s Rakouskem na druhém a Německém třetím místě, ale i my se Slovenskem jsem v první pětce. A najdete ji i v USA, Peru, Austrálii, Japonsku, Kanadě… :-) Taky mám rád (nejen severské) detektivky, poslouchám je jako audioknihy při běhu, a pátrání po původu Frankovky coby odrůdy je docela napínavý případ. Zúčastnil jsem se teď tematického odrůdového semináře, ve kterém vše shrnul José Vouillamoz, přední odborník na DNA profilování odrůd a spoluautor zásadní (byť dnes již ne stoprocentně aktuální) knihy Wine Grapes. A vlastně „vraha“, zde tedy konkrétně matku v křížení, jsme se vlastně stále nedozvěděli s úplnou jistotou! A ani původ jména není úplně stoprocentní, co naděláte, co je v životě vlastně jisté…

Původ odrůdy Frankovka (Blaufränkisch v Rakousku, Lemberger v Německu a USA, Kékfrankos v Maďarsku, Gamé v Bulharsku) byl dlouho zahalen rouškou tajemství, coby otec byla známa pouze odrůda Heunisch (Gouais blanc, Belina Drobna, Preveiral, …). To je odrůda dnes viděná jen minimálně, ale ve své době naprosto zásadní a, jak ji označil Vouillamoz, takový odrůdový Casanova. Jeho potomci totiž přetrvávají a rozhodně je znáte. Společně s Pinotem je rodičem třeba i Chardonnay nebo Gamay, dva tak odlišní sourozenci a mají úplně stejné rodiče! A jako bratříčky a sestřičky ještě Aligoté, Romorantin, Melon a hromadu dalších. Ale vlastně na tom není nic překvapivého, znám vícero sourozenců, co si nejsou moc podobní, a jeden z nich je děsný hovado a ten druhý skvělý člověk, s odrůdama je to asi podobný. Samotný Heunisch je, alespoň pokud je dosud známo, rodičem 82+ odrůd včetně naprosto zásadních, krom dvou výše zmíněných ještě Furmintu, Rieslingu (ano, Riesling je sourozenec Frankovky!) či Folle Blanche. Jenže furt se nevědělo, kdo je u Frankovky druhým rodičem.

První objev přišel v roce 2006, kdy během hledání starých autochtonních odrůd narazili v oblasti Friuli Venezia Giulia na Slovinské hranici na starý keř červené odrůdy nazvané Sbulzìna. Test DNA ukázal, že se jedná o matku Frankovky! V podobné době probíhal výzkum i v Německu, kde se v Rheinhessen podařilo objevit keř identifikovaný podle starých ampelografických záznamů jako Blaue Zimmettraube. Kultivar dostal upravený název Schwarze Zimmettraube a ukázalo se, že sdílí genetický profil se Sbulzìnou. A protože bylo Schwarze Zimmettraube historicky vysázeno v Dolním Štýrsku, dnes na Slovinském území, vypadalo to na konečně řešení frankovkové otázky. Známe rodiče (rovnou také Modrého Portugalu, u něj se též podílelo Schwarze Zimmettraube společně se Sylvanerem) a odkud odrůda nejspíše pochází. Slovinsko! Jenže…

Frankovka je dnes naprosto zásadně spojena s „Rakouskem v červené“, podobně jako Veltlín je bílou vlajkovou odrůdou téhle země. A výzkumy stále probíhají a vypadá to, že si původ Frankovky budou nárokovat právě Rakušané! „Skutečné“ Blaue Zimmettraube je chorvatská odrůda Modra Kosovina a jde o něco trochu jiného, v původních ampelografických výzkumech nejspíše došlo k záměně. Během několika měsíců by měl vyjít článek z výzkumu v Klosterneuburgu, který odrůdu nalezenou v Rheinhessen pojmenovává správně a její původ posílá do Rakouska. Taky se tak těšíte na odhalení? Já děsně!

K sepisování článku jsem popíjel… Frankovku! Konkrétně naturální Blaufränkisch Kalkstein 2020 z vinařství Claus Preisinger. Na jeho web ani nechoďte, dlouhodobě byl neaktuální a teď je tam jen text „Žádný website pro mne není dost dobrý“ a tím to hasne. Upřímně tyhle pózy nemusím, u naturálek snad více než kde jinde oceňuji, pokud má vinař k dispozici jasné info, co se v lahvi vlastně skrývá. Ale budiž. Vinice na vápenci na severu Neziderského jezera, čistě ve vinici (certifikovaně) a stejně tak ve sklepě, něco zrání v dubových sudech od Stockingera a bez úprav do lahve. Burgundské, s DIAM5 korkem a bez záklopky. Nijak hluboká rubínová barva. Ač nefiltrováno tak hezky čisté. Čerstvá, svěží, červeně ovocná aromatika, višně a lehce jahoda a do toho trochu herbální a pepřově kořenité. Suché, středně plné a lehkonohé, šťavnaté, s červenou ovocností a nijak zvlášť výraznými tříslovinami, slušná délka. Skvěle pitelné, zábavné, ideální lehce přichlazené. Velká Frankovka a ukázka toho, jakých výšin až může odrůda dosáhnout? Určitě ne. Poctivé chlastací víno u kterého baví každé sklenka? Rozhodně. Z nabídky WineGeeka. Cenu bych si představoval ale nižší, v téhle zóně už je konkurence veliká a snadno koupíte i lepší/serióznější vína, i z čistých hroznů. Což nic nemění na faktu, že víno mizí a mizí a ještě jedna láhev by se hodila…

Komentáře používají Disqus