čtvrtek 14. dubna 2022

Lahve lehčí, plastové a Richard Geoffroy v Itálii

Champagne Telmont, součást skupiny Rémy Cointreau, učarovalo Hollywoodské superstar Leonardu DiCapriovi a ten… si nekoupil hodně lahví, ale rovnou podíl v samotném podniku. A stal se členem představenstva. Líbí se mu jejich snaha o převedení komplet všech svých vinic, i těch partnerských pěstitelů, do bio režimu. A také provoz vinařství na obnovitelné zdroje, vyřazení letecké dopravy z jejich distribučních kanálů a podobně. Inu proč ne, rozhodně jim Leonardo přinesl výraznou publicitu. A píše se o nich teď znovu v souvislosti se snahou o odlehčení šampaňské lahve, která tvoří nemalou část jejich uhlíkové stopy. Šampaňské lahve musí být bytelné, tlak v nich je nemalý, ostatně viz pár zajímavostí na tohle téma v dřívějším článku. Běžná šampaňská láhev váží 900g, ale mnoho producentů včetně Telmontu již dlouhodobě používá lehčí, 835g variantu. Telmont jde ovšem dál a experimentuje s dalším snížením o… 35g! Upřímně jsem čekal trochu větší skok, obzvláště vzhledem k tomu, že na trhu jsou bublinové lahve pod osm set gramů, které šest atmosfér spolehlivě vydrží. Každopádně osmisetgramová láhev od skláren Verallia, testovací šarže o velikosti třech tisíc kusů, je nyní naplněna šampaňským a bude pečlivě monitorována. Pokud vše půjde dobře, na trh se víno dostane v roce 2025.

A když jsme u těch alternativ pro těžké lahve… skupina Moët Hennessy si nedávno pořídila do portfolia hned dva producenty v Côtes de Provence, Château d’Esclans a Château Galoupet. U druhého ze jmenovaných lahvuje jejich grand vin do lahve netypického tvaru a pro provensálská rosé ještě netypičtější barvy, místo čiré je jantarová. Láhev je ze 70 % z recyklovaného skla a váží 499 gramů, znatelně méně než je v oblasti pro prestižní roséčka běžné (ovšem furt zároveň o hodně víc, než běžné lehké tenkostěnné lahve tvaru bordó; schválně jsem tu pár kousků zvážil a pohyboval se tu mezi 350-450g). Ovšem o dost zajímavější je obal druhého vína. Rosé Galoupet Nomade nově najdete ve zploštělé lahvi vyrobené z recyklovaných plastů vylovených z moře. Láhev není stoprocentně čirá, trochu opalizuje, ale váží jen 63 gramů, je plně recyklovatelná a díky tvaru je lahve snazší štosovat jednu na druhou a jejich přeprava tedy efektivnější. Pokrok nezastavíš!

Richard Geoffroy, dřívější sklepmistr šampaňského domu Dom Pérignon, obrátil na nějakou dobu svou pozornost k saké. A začal, jaká hereze, míchat různá mezi sebou! Návyků se nejde tak snadno zbavit, že jo. Ale teď se opět vrátil k bublinám. K jakým? Inu italským! A ne, není to prosecco. Bude jakýmsi mentorem u Bellavista, populárního většího producenta v apelaci Franciacorta.

Komentáře používají Disqus