úterý 12. dubna 2022

Château Vannières a různé podoby Bandolu

Loni na podzim začal fungovat nový dovozce specializující se čistě na oblast Bandol, špičkovou část Provence především pokud jde o červená vína a zdroj jedněch z vůbec nejlepších v jižní Francii. A též seriózních růžovek s potenciálem zrání do sofistikovanějších projevů. Dovozce si vybral oblast dobře, dokonce i doména Bandol.cz byla ještě volná, to by se vám u Burgundsko.cz nestalo ;-) Z Bandolu aktuálně dováží sedmero různých producentů, včetně hvězdných jmen jako Domaine du Gros Noré, Domaine Terrebrune či legendární Domaine Tempier. Mně se podařilo dorazit na ochutnávku Château Vannières (web), statku s historií od roku 1547, jehož moderní příběh se ale začal psát v padesátých letech minulého století, kdy jej zakoupila rodina Boisseaux z Burgundska. Dnes hospodaří na 47 hektarech, vinice tvoří 33 hektarů a jde o výsadby ve věku 20 až 60 let vedené v bio režimu. Odrůdově je zásadní samozřejmě Mourvèdre, ale pěstují též Grenache a Cinsault, z bílých odrůd pak Clairette, Bourboulenc, Rolle (aka Vermentino) či Grenache blanc. Vinařství připravuje čtyři vína v apelaci Bandol – bílé, růžové a červené a speciální růžové školené v barrique sudech – a od každé barvy i základní víno pod IGP Mont Caume. A k tomu jedno růžové Côtes de Provence. Krom oné speciální „nadubované“ růžovky jsme ochutnali vše, velké červené navíc ve dvou ročnících.

Bílá tvoří jen zlomek produkce oblasti, ale s jejich Bandolem vinařství slaví celkem úspěchy a snaží se produkci rozšířit. Základní Héritage Blanc 2020 (čistě nerez, Vermentino 95 %, Grenache blanc 5 %, IGP Mont Caume) je v barvě lehce nazlátlé, trochu hlubší v aromatickém projevu, citrusy a hruška, poměrně silné s výraznějším alkoholem, suché, s dobrou kyselinou, chuť kopíruje vůni, lehká slanost a zároveň trochu hrubší a pocitově nahořklé. S tímhle jsem si úplně nesedl. Bandol blanc 2020 (Clairette 95 %, Bourboulenc 5 %, zde již apelace Bandol a také půl roku v barrique sudech) je nazlátlé v barvě, expresivní poměrně efektní a bohatší aromatika, krémová s výrazným projevem dřeva aniž by bylo nějak vulgární, žluté ovoce. Suché, strukturované, žlutě a citrusově ovocné, krémové, delší, s výraznou minerální slaností. Hodně slušné.

Samozřejmě nás čekala i sada tří růžových. Opět základní Héritage rosé 2020 (čistě nerez, Cinsault 40 %, Grenache 30 %, Mourvèdre 30 %, IGP Mont Caume) velmi světlá růžová, čerstvé, čisté, svěží, voňavé, drobné červené ovoce, lehce „sauvignonově“ herbální zelenější a linka broskve. Suché, čisté, fajn kyseliny, vyvážené, jemnější červená ovocnost a lehce krémové, líbivější ale dost fajn. Côtes de Provence rosé 2020 (čistě nerez, Cinsault 50 %, Grenache 30 %, Mourvèdre 20 %, AOP Côtes de Provence) světlejší růžová barva, na úvod trochu reduktivní a svědčí tomu vzduch. Ve vůní takové „klasičtější“, milé, drobné červené ovoce mírně do bonbónova, suché, čisté, fajn kyseliny, vyvážené, lehce svíravé, slušně postavené a dlouhé. Proč ne. Bandol rosé 2020 (stále čistě nerez, Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %) lehce výraznější ale stále světlá růžová barva. Mourvèdre je saignée a zbytek jde pak do červeného, další dvě odrůdy přímo lisované. Hlubší aromatika, červená jablka a trochu pecičky, citrusy (grep) a citrusová kůra, trocha bylinek. Suché, poměrně intenzivní a docela plné, fajn kyseliny, strukturované, slané, lehce svíravé a delší. Fakt by mne zajímalo, jak se bude chovat v lahvi.

Héritage rouge 2019 (starší dubové sudy, Grenache 50 %, Mourvèdre 50 %, IGP Mont Caum) má pěknou rubínovou barvu. Ve vůni trochu divočejší a reduktivní, potřebovalo by pořádně provětrat, točení ve sklence úplně nestačilo. K tomu mix tmavého a červeného peckového ovoce. Suché, čisté, svíravé s hodně výraznými tříslovinami, slušná struktura a délka. Ale nutně potřebuje uhladit a sednout si, teď jsme si úplně neporozuměli. Bandol rouge 2019 (více než měsíc macerace, zrání 22 měsíců v barrique a foudres, Mourvèdre 95 % a Grenache 5 %) je ze skvělého nabušenějšího ročníku a ač jde o extrémně mladé víno, které by v téhle apelaci ještě nemělo být moc k pití, docela jsem si z něj sedl na zadek. Tmavá rubínová barva. Výrazné, efektní, teplejší sladce ovocná hlubší aromatika do černého rybízu a borůvek, s lehkým náznakem živočišnosti a pepřovou kořenitosti. Suché, čisté, bohaté, sladce intenzivně spíše tmavě ovocné ale přes veškerou opulentnost to neztrácí vervu a svěžest. Vyvážené, strukturované, se sladší výraznou tříslovinou, velmi dlouhé. Wow záležitost co osloví už teď, ale potenciál má obrovský. Bandol rouge 2014 je hodně tmavá a jen decentně nazrávající, ve vůni mnohem dominantněji černý rybíz až do Cassis likéru, sladší ovocnost, teplejší otevřenější a nazrávající, příjemně kořenité. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, opět cassis, svíravost a struktura, výraznější třísloviny co působí že se budou ohlazovat fakt dlouho, seriózní, moc pěkné. Ale dobrovolně přiznávám, že ten mladý ročník mi uhranul a přišel jako lepší víno.

Komentáře používají Disqus