pátek 8. dubna 2022

Aubert de Villaine končí v DRC, vanilka, opice pijí, Bolgarè a Rueda

Aubert de Villaine, který spoluřídil (společně se zástupcem rodiny Leroy, aktuálně Perrine Fenal) Domaine de la Romanée-Conti nemalých 48 let a byl určitě nejvýraznější tváří tohoto vinařství, nedávno oznámil, že s účinkem od letošního ledna pozici opustil. Nahradil jej jeho synovec Bertrand de Villaine, který v podniku pracuje již od roku 2008. Aubert z DRC ale nemizí úplně, zůstává členem dozorčí rady a poradcem. A v „důchodu“ se také bude nadále věnovat svému vinařství v Bouzeronu, kde dělá (mimo jiné) jedno z určitě nejzajímavějších burgundských Aligoté. Fotka je trochu historický kousek, autorem je Gail Skoff a objevila se v zápiscích Kermita Lynche. Jehož knihu doporučuji kudy chodím :-)

Která vůně je nejuniverzálněji přijímána po celém světě jako velmi libá? Prý vanilka! Že by další z důvodů obliby výrazně nadubovaných vín, do kterých dřevo vanilkové tóny časti přináší? Kdo ví. Samotná studie mi ale teda nepřišla dvakrát rozsáhlá :-) Jo mimochodem stopy vanilky se našly i na 2600 let starých vinných nádobách v Israeli, akorát tam je větší pravděpodobnost, že vanilka byla přímo přidána do vína pro jeho dochucení :-)

Za chuť na chlast nemůžeme, to máme už od opic! Alespoň tedy nová studie potvrzuje, že primáti vyhledávají přezrálé, fermentující ovoce, a konzumují tak alkohol. A nejen to, alkohol i metabolizují. Z nakvašeného alkoholického ovoce mají víc kalorií. Roli možná hrají i nějaké ty antimikrobiální účinky takového ovoce, nebo činnost kvasinek a mikrobů, které mohou ovoce „předtrávit“. Vidíte je, opice! Ale asi furt lepší než křečci

Bulharská vinařská firma Domaine Boyare chtěla pro řadu svých vín používat název Bolgarè, prý původní thrácký název pro oblast dnešního Bulharska, ale narazila. Nelíbilo se to zástupcům italské apelace Bolgheri. A spor vyhráli. Jako různá ta Rosecca a jiné bubliny parazitující na úspěchu Prosecca a boj proti nim chápu, stejně jako snahu potlačit používání evropských geografických názvů pro vína „podobného stylu“ různě po světě. Ale teda někdy mi to hlava nebere, viz třeba aféra Prošek.

Ale apelace a zatřídění jinak furt táhnout. Ve Španělské oblasti Rueda, tedy naprosto zásadní pokud se bavíme o suché bílé španělské produkci, teď přišla místní organizace s novou kategorií Gran Vino de Rueda, která má ještě víc nakopnout tamní vinařství a představovat špičku produkce. V podmínkách je suché víno původem z vinic 30+ let starých, čímž je v podstatě bez nutnosti přímo specifikovat lokality dosaženo výběru jen těch původních a opravdu kvalitních, a maximální výnos 6.500 kg/ha (běžný je tam spíš 10.000 kg/ha). Jinak ale mají producenti až překvapivou volnost, pokud jde o školení tak si mohou hrát s neutrálními nádobami, dřevem, amforami, nechávat ležet na kalech a podobně.

Komentáře používají Disqus