středa 16. března 2022

Graillot, Corpinnat, Oscaři a nejlepší Chardonnay

Dnes ve zkratce pár novinek ze světa vína. A začneme smutnou zprávou. Ve věku 77 let zemřel na infarkt Alain Graillot, hvězda severní Rhôny a muž, který opustil kariéru v oboru zemědělské chemie aby se začal věnovat vinaření. Byl jedním z prvních, kdo ukázal potenciál Crozes Hermitage a nádhernými víny k apelaci upoutal pozornost. Apelace, která do té doby (i přes přívlastek legendárního Hermitage ve jméně) byla spíše trochu obskurní, se i díky jeho aktivitám vyšvihla do nových výšin. Každé setkání s jeho produkcí, i když jich bylo bohužel méně než bych si přál, se neslo ve znamení nadšení. O doménu a sklep se již od roku 2008 staral především jeho syn Maxime. Společně s druhým bratrem, Antoinem, mají i další zajímavé vinařské projekty třeba v Beaujolais.

Corpinnat, viz nedávný obsáhlý článek co vlastně tahle značka šumivých vín znamená, hlásí další nárůst prodejů. Za loňský rok to bylo 2.3 milionu lahví. Co je ovšem zajímavější je jejich průměrná cena. Ve Španělsku, které plní regály supermarketů levnou cavou z velkoprodukce, což je ostatně jeden z důvodů vzniku celého sdružení Corpinnat, jde o hodně vysokých 17.35€. Nelze než gratulovat. Teda není to nic proti tomu, jak obludným způsobem zdražuje poslední roky Champagne. No co, budu pít perlivou minerálku…

Když jsme u bublin… oficiálním šampaňským letošní Oscarové ceremonie nebude protentokrát Piper-Heidsieck, ale Fleur de Miraval Rosé z produkce Brada Pitta ve spolupráci s šampaňským domem Pierre Péters. Zmiňoval jsem se o něm už dříve, ale vzhledem k cenovce (a informacím, že zas o tolik nepřicházím) jsem bohužel neměl možnost ochutnat. A na Oscary se také nechystám, že bych klopil tam :-)

Na 29. ročník soutěže Chardonnay du Monde, která letos v Burgundsku hodnotila šardonky z různých koutů světa, poslal svůj kousek z ročníku 2016 (mimochodem jeden z vlastně nejstarších zúčastněných) i Jožka Valihrach. A v tabulce nejlepších vín soutěže obsadil… první místo :-) Na pátém je pak další domácí hráč, B\V Vinařství. Já si z výsledků v podobných soutěžích většinou spíš utahuji, a když se podíváte na zúčastněné tak opravdové světové šardonkové / burgundské špičky tam prostě nejsou, ale veliký úspěch to bezesporu je a rozhodně k němu gratuluji. Valihrach umí udělat naprosto parádní vína. A B\V Vinařství má taky povedené kousky, byť zrovna Chardonnay mne od nich nikdy tolik neoslovilo, to už spíš ryzlinky. Možná čas prochutnat znovu.

Komentáře používají Disqus