středa 23. března 2022

Furmint od Kreinbachera

Po delší době jsem zase zkusil něco od Kreinbacher birtok (web) z mého oblíbeného maďarského vulkánu Somló. Podnik dneska jede na 60 hektarech v bio režimu a z dalších zhruba 30 ha hrozny vykupuje, v rámci kopce jde o zásadního hráče. Navíc s designovým moderním vinařstvím, pěkným hotelem a dalším komplet servisem. Mám raději menší „rukodělné“ podniky, a Kreinbacher má teď navíc máslo na hlavě kvůli tomu, že (přes petici a tlak lidí z kopce i nadšenců do oblasti) nechávají chátrat jeden z nejhezčích původních domů a sklepů na svahu co je v jejich majetku, ale to s vínem tak úplně nesouvisí a navíc se v tomhle ohledu něco snad konečně pohnulo. Ale vína prostě umí, hlavně tedy bubliny, které považuji za jedny z nejpovedenějších v Maďarsku (a bude mne zajímat produkce od Sausky, ze začátku mne nepřesvědčila, ale nově tam konzultoval legendární Régis Camus; který mimochodem aktuálně „odešel do důchodu“ a opouští Champagne Rare) a vypil jsem jich už… nemálo. Bohužel je tady běžně nekoupíte, bude to chtít výlet. Stejně se mi po Somló stýska, tuplem když jsem si přečetl jeden svůj starší report z návštěvy :-) U Kreinbachera dělají ale i povedená klasická tichá bílá a dokonce, mírný úlet, červený Syrah. A díky jeho úspěchům i další červenisko, směs postavenou na Kékfrankos a doplněnou odrůdami Merlot, Cabernet Franc a Syrah. Tomu taky musím dát šanci, teď jsem ale otevřel jejich klasickou bělobu.

A to konkrétně základní Furmint 2019, tedy aktuálně čím dál víc trendy (vždy jsem napřed, doménu Furmint.cz vlastním už kdo ví jak dlouho! ;-) odrůdu v úplně suché podobě. Lisovány celé hrozny, většina je zpracována v nerezu ale část kvasí i následně zhruba 9 měsíců zraje v dubových sudech různých velikostí (obvykle 500 až 2500l). Láhev burgundská se šroubovým uzávěrem. Po otevření obludně reduktivní a nepříjemně smradlavé, silážové, potřebuje fakt hodně vzduchu a nechat nadechnout. Ale potom je to moc pěkný! Citronová, výraznější barva. Trochu chladnější, poměrně slinosbíhavá a zároveň docela koncentrovaná aromatika, limetka a citrusová kůra, trochu malvice, dotyk medu, pěkná železitá a minerální linka, lehce vlhká zeď. Naprosto suché, s poměrně výraznou šťavnatou kyselinou ale vyvážené, precizní, důraznější opět s linkou limety a trochu žlutého ovoce, mírně pomelo slupka nahořklá linka v delším doznívání s lehkým teplem alkoholu. Minerální, charakterní, povedený Furmint ze skvělého terroir. Aktuálně je k nám vozí a jsou v nabídce restaurace Danu, za flašku tam dáte (sebou, při konzumaci na místě k jídlu trochu víc) 260 Kč.

P.S. Na fotografii výše Riedel Furmint sklenka, za jejíž vlastnictví se vlastně trochu stydím! Stále tvrdím, že se to se specializací už trošku přehání, a většinu vín a odrůd si lze vychutnat z relativně úzké sady několika málo tvarů, a pak mám doma furmintovku… Omluvou mi budiž snad jen to, že jsem ji získal při účasti na Furmint fóru v Košicích. Mimochodem z téhle sklenky působí aroma nejkoncentrovaněji ze všech sklenic (opět se stydím, bylo jich nakonec asi sedm, každý máme nějakou úchylku a tahle nikomu neubližuje…) co jsem zkusil, ale to mi nepřijde nutně nejlepší. Třeba z mé aktuálně nejoblíbenější „univerzální“ degustační sklenice Riedel Veritas Champagne je to celé takové jemnější a elegantnější.

Komentáře používají Disqus