úterý 22. března 2022

Egerský pinot a Áldás býčí krev od St. Andrea

Po delší době se mi dostalo do rukou několik vín od populárního a už docela profláklého maďarského podniku St. Andrea (Szőlőbirtok és Pincészet, web) z Egeru, jednu dobu jsem je popíjel celkem často. György Lőrincz dnes provozuje nejen farmu a skoro padesátihektarové vinařství a bistro v Egeru, ale i výbornou restauraci a také vinný bar v Budapešti. Od vinařství jsem měl rád i jejich základní kousky a na tři z nich se teď znovu mrknul v nových ročnících. Csakegyszóval Egri Pinot Noir 2020 (naposledy jsem tu psal o 2016) je čistý Pinot z různých poloh a výsadeb blížících se dvaceti letům věku, především na jílu a tufu. Kvašeno v otevřených kádích a školeno 7 měsíců ve spíše starších dubových sudech. Rubínová barva. Čerstvé, čisté, červeně peckovinově ovocné, lehce kořenité a decentní zemitá linka. Suché, středně plné, s dobrou kyselinou, opět hlavně červená peckovinové ovocnost, svíravost a něco relativně měkkých tříslovin, slušně postavené, delší teplejší dochuť prozrazující vyšší alkohol. Povedený, rozpoznatelný pinot co se i přes čtrnáct voltů hezky pije. Tohle mne bavilo.

A co by to bylo za přechutnávku Egeru bez býčí krve! Srovnal jsem si dva ročníky jejich základního Áldás Egri Bikavér. Opět mix různých vinic, fermentace v nerezu a dřevěných kádích a zrání ve starších sudech 300 až 2500l něco přes rok. Sedmnáctka je ještě v klasické burgundské lahvi a uzavřená eko Nomacorcem, odrůdově jde o mix Kékfrankos 33 %, Cabernet Franc 25 %, Pinot Noir 17 %, Merlot 13 %, Cabernet Sauvignon 4 %, Menoir 4 % a Kadarka 4 %. Devatenáctka má novou egerskou láhev ale korek lepený z drti, odrůdově základ podobně ale rozdíly tam jsou – Kékfrankos 32 %, Cabernet Franc 23 %, Merlot 22%, Pinot Noir 9 %, Cabernet Sauvignon 7 %, Turán 3 %, Kadarka 2 %, Blauburger 1%, Syrah 1 %. 2017 tmavší rubínová barva, již znatelně nazrálejší a také teplejší projev, červené ovoce a kořenitost, trochu divočejší a živočišná linka. Suché, lehce svíravé, pocitově hodně frankovkové, šťavnaté, višňové, slušně postavené a delší. Inu proč ne, slušný kousek. Ročník 2019 má u Egri Bikavér dodatek Superior. Mladší tmavší rubínová barva. Čerstvá, svěží, kamenitější vůně, poměrně šťavnaté, spíše do tmavšího ovoce ale zároveň působí trochu „velkoprodukčně“, na což u nich nejsem zvyklý. Suché, čisté, sevřenější, tmavší ovocnost, dobré kyseliny, zralé třísloviny a dobrá délka. Slušně udělané, možná by si zasloužilo ochutnat za rok či dva, teď působilo trochu „vyrobeně“. Dost mne baví nápis „Cool climate wine“ na přední vinětě (zadní je čistě maďarsky). Nerozporuji to, jen býti nepoučeným zákazníkem, asi bych čekal něco s méně než 14+ alkoholu :-)

Komentáře používají Disqus