pátek 18. března 2022

Biodynamika s Alter Ego de Palmer 2015

Už jsem to určitě psal dříve, ale máme doma trochu „hlubší vztah“ k Alter Ego de Palmer, skvělému Margaux od Château Palmer (web). Ne že bychom ho pili nějak často, ale při různých významnějších příležitostech ho vylovíme, bylo to jedno z první „důležitých“ Bordeaux co nás nadchlo. Jde sice o druhé víno tohohle slavného producenta, ale vždy výtečné. A při označení „druhé víno“ by sklepmistr vyskočil z kůže, už nějakou dobu ho berou spíš jako víno jiné, s vlastní identitou, nejde už ani tak o nějaký výběr po sklizni či části školení „tohle půjde do prvního, tohle do druhého“ jako o specifické polohy a přístupy, které směřují k tomuto vínu. Navíc se kritika celkem shoduje, že s aktuálními podmínkami a selekcí je dnešní Alter Ego lepší než podstatná část ročníků prvního vína až do půlky devadesátých let, což tedy nejsem schopen objektivně posoudit. Ale teda… taky stojí o dost jinak než dříve :-) Už je to nějaký ten pátek, co byl v Praze David Sichel z rodiny majitelů a mluvil jak o Palmeru tak o dalších vínech v jejich portfoliu (v poměru cena/kvalita vždy zábavné Gaskoňsko Pellehaut, příjemné dobře pitelné Bordeaux Château d'Argadens, lehce experimentální ale neustále se zlepšující Saint-Emilion Château Fonplegade či klasické povedené Margaux Château d'Angludet) a bylo to skvělá ochutnávka narvaná informacemi, překvapuje mne že jsem z toho nesepsal nějaký dlouhý článek. Chutnal jsem tam Alter Ego 2014, Palmer 2014 a Palmer 99 a… dovedl bych si představit pít je častěji :-) Doma teď na oslavu narozenin ale otevřel mladší Alter Ego de Palmer 2015 a byl veskrze spokojen.

Sichel celkem upřímně mluvil o tom, že Palmer byl vždycky velmi ambiciózní a orientovaný na kvalitu a díky vysokým cenám dnes si mohou dovolit ledasco. Třeba vrazit šest milionů euro do projektů na zlepšení biodiverzity ve vinicích i jejich okolí a výsadbu stromů :-) Nebo nechat zmapovat detailně všechny jejich pozemky, od měření různých vegetačních indexů přes analýzu terroir pomocí elektrické vodivosti a kdo ví čeho dalšího, pro separování homogenních bloků a určení specifických přístupů na každém z nich. Hodně mne potěšilo, že zrovna Palmer byl jeden z prvních opravdu superslavných producentů v Bordeaux, který se pustil do bio(dynamiky) a šlápl do ní na celých 66 hektarech vinic. Začali na přelomu 2008/2009 na 1.5 hektarovém bloku, kde půlka jela biodynamicky a druhá jejich tehdejším běžným přístupem. Postupem času dospěli k tomu, že výsledná vína rozhodně nebyla horší a bylo realistické se tímhle směrem ubírat. „Existuje představa, že biodynamika je dalším krokem po organice. Myslím, že tomu tak není: je to jiný pohled na zemědělství jako takové. Rozdíl je v tom, že když uplatňujete biodynamické principy, vnímáte farmu jako celek. Můžete být bio zemědělcem a vidět svou farmu jako továrnu. My jsme se místo lidí v továrně najednou stali součástí místa, součástí živého organismu. Jde o hodně odlišný přístup.“ Tak pravil Thomas Duroux, šéf Palmeru. I ovce na vlastní kompost a spásání trávy si pořídili! A nějaké ty krávy. Inu zní to hezky :-) Každopádně po sklizni 2013 už jeli celou plochu v biodynamice, první plně (necertifikovaně) biodynamická sklizeň byla 2014 a nyní jsou již Demeter certifikováni.

Alter Ego skvělého ročníku 2015 je odrůdově Merlot 52 %, Cabernet Sauvignon 42 % a Petit Verdot 6 %. Pár mladých keřů Merlotu sklidili už 15. září, ale hlavní část sklizně probíhala postupně od 22. září do 7. října. V sudech zhruba 17 měsíců, poměrně velká část (ke 40 %) byla nová. Bordó láhev, kovová záklopka, kvalitní delší celokorek v dokonalém stavu a na hrdle Bubble Tag™ pro ověření autenticity lahve (prý opustila jejich sklepy 07-03-2018 a je pravá!). Tmavší barva, lehce do fialové, již trochu vysráženého depotu. Ve vůni stále mladistvé, masité, uzeně švestkové a sušené peckoviny, kamenitě minerální, s linkou černorybízového likéru, teplejší a koncentrované. V chuti suché, středně plné až plnější, pěkná výrazná kyselina a šťavnatost drží na uzdě sladkou ovocnost vyzrálost, kamenitost, jemnozrnné pěkné třísloviny, dobře přístupné a pitelné už teď ale bez větších problémů bude dále zrát, delší. Krásné červené! Jsem schopen se podobně pobavit u lahve za zlomek ceny? Ano. Ale k tomuhle tématu už jsem něco psal před čtrnácti lety, právě nad lahví Alter Ega. A vlastně se zas tolik nezměnilo, abych článek musel aktualizovat :-) Ale bylo zábavné si ho po sobě přečíst s podobným odstupem…

Komentáře používají Disqus