čtvrtek 20. ledna 2022

Perseval-Farge s šardonkou z Chamery

Bubliny! Další do sbírky fajn pěstitelských šampaňských na našem trhu je Champagne Perseval-Farge (web) sídlící v Chamery. Právě v téhle Premier Cru obci v Montagne de Reims má rodinný podnik něco málo přes čtyři hektary vinic v šesti různých polohách, dle části svahu typicky na vápenci s jílem nebo níže s výraznějším podílem písku. Pěstují klasicky Chardonnay (40 %), Pinot Noir (35 %) a Meunier (15 %), ale desetinu výsadeb tvoří parcela osázená v roce 2004 odrůdami Fromenteau (aka Pinot Gris), Petit Meslier a Arbanne. V té době je tam, a také Pinot Blanc, vysázelo vícero vinařů. Rod Persevalových v místě pěstuje hrozny a obilí už mnoho generací a postupným dělením majetku v rámci dědictví, a opuštěním družstva, zde vzniklo několik samostatných vinařství s příjmením v názvu, dnes jsou to vlastně všechno zajímavé podniky, typicky terroirově orientované a pracující v ekologickém režimu. I zde vedou Isabelle a Benoist Persevalovi vinice v ekologičtějším režimu, aktuálně s certifikací HVE3. Ale symbolicky, s šestou generací v podobě syna Henryho, který se plně zapojil v roce 2020, nastoupili do přechodného režimu pro bio certifikaci.

Lisování klasický Coquard na 4000 kg, většina vín vzniká alespoň z části v dubových sudech (různých velikostí a stáří), u neročníkovek tvoří rezervní vína obvykle přes 40 %, na kalech je nechávají zrát 5+ let a dozážují spíše méně (a postupně klesá, ale ani 6+ gramů se nebojí). Síří spíše málo, jejich vína se aktuálně pohybují okolo 30 mg/l. V nabídce mají samozřejmě jednotlivé vinice, společně s „klasickými“ směskami, samostatnými projevy jednotlivých odrůd a podobně. Nabídka různých vín a stylů je vlastně až překvapivě široká, vzhledem k celkové produkci nějakých 30k lahví (+/- pár tisíc, dle ročníku), vinař si očividně rád hraje :-)

C. de Chardonnay Chamery Premier Cru Brut je čisté Chardonnay z vícero poloh na jílu a písku a také z několika ročníků. Moje konkrétní láhev začíná ročníkem 2012 s 32 % a pokračuje 56 % ročníku 2011, 10 % ročníku 2010 a zbylá 2 % pak tvoří 2008. Část vín prošla malolaktikou, pětina zrála několik měsíců v sudech na jemných kalech. Do lahve na druhotnou šla směs v roce 2013 a odstřel proběhl v listopadu 2019. Dozáž 5 g/l. Výraznější žlutá barva, vytrvalé bohatší perlení menších bublinek. Ve vůni bezva kombinace věku a nazrálosti s živostí a svěžestí, především malvice do jablka a trocha citrusů, decentní dotyk dřeva a oříškového pečiva. Suché, středně plné, šťavnaté s vyšší kyselinou ale zároveň již trochu ohlazené a krémové. S ovocností více do citrusů. Takové pěkně „vinné“, má to strukturu, dobře postavené a delší a skvěle se pije. Povedené chutné šampaňské připravené k pití, které bych se ale nebál ještě pár let archivovat. Uloveno u přímočaře pojmenovaného dovozce Dobrá francouzská vína, po lahvi za trochu překvapivých 860 Kč.

Komentáře používají Disqus