úterý 27. července 2021

Velké španělské bubliny od Recaredo

Nedávno jsem tu psal o skvělém Palominu z lístku restaurace El Camino, která v době covidové zařadila do nabídky i pár dalších nových výtečných vín. Jedním z nich je Recaredo (web) Serral Del Vell 2013 Brut Nature. O vinařství a několika jejich lahvích už jsem se tu rozepisoval, od těch dob ale došlo k pár změnám. Především jsou součástí sdružení Corpinnat a jejich odchod od označení Cava byl myslím velkou ránou celé apelaci, šlo rozhodně o jednu z největších hvězd. Detaily o vinařství najdete v  dřívějším článku, já si zde ale dovolím přepsat alespoň body z jejich „závazku“ (částečně kopírujícího i přímo požadavky sdružení Corpinnat), který uvádějí na vinětě. Certifikované bio a biodynamické zemědělství. Ručně sbírané hrozny z vlastních vinic. Lokální odrůdy z vápenitých půd. Dlouhé zrání pod korkovým uzávěrem. Ruční setřásání kalů v pupitrech. Ruční odstřel kalů bez zamražování. Zní to hodně nekompromisně :-)

Serral Del Vell 2013, z jedné z top certifikovaných poloh pokud by šlo o cavu (Cava de Paraje) v nadmořské výšce 230-290 metrů a hodně vápenité (s nějakým tím pískem, jílem a štěrkem), je z 51 % Xarel·lo fermentované v neutrálních sudech a tam i několik měsíců vyzrávané a 49 % pak tvoří Macabeu připravené v nerezu. Ročník 2013 byl rozjet zákvasem připraveným spontánně z vinic, od ročníku 2019 nechávají rozkvasit volně. Malolaktiku nijak nepodporují ale zároveň ji vyloženě nebrání. Tato konkrétní šarže ležela na kalech „jen“ 69 měsíců a tedy necelých šest let, bývá i o několik let více, a odstřelena byla 14. ledna 2020. Dozáž žádná. Celková síra se pohybuje jen okolo 50 mg/l, dle ročníku.

Trochu tmavší citronová barva, jemnější vytrvalé perlení. Komplexní, elegantní vůně, nic důrazného ale série jemnějších propojených projevů. Malvice, dotyk oříšků, sušená citrusová kůra a sušené květy. Suché a jemné, lehké a elegantní v chuti, s jemným perlením. Lehce oříškové, mandle a marcipán, s decentní žlutou ovocností, výrazně minerální, vyvážené. Čistota, lehkost, vzletnost, nazrálost a přitom stále svěžest. Skvělá záležitost vyžadující trochu pozornosti, ale bohatě se odmění. Úplně jiné než Champagne, ale bez problémů na úrovni tamních kvalitních představitelů. Cena, logicky, není nízká a u nás po lahvi zaplatíte skoro třináct stovek (ve Španělsku dle zdroje okolo 35€, v prodeji je ale už čerstvěji odstřelený ročník 2014 a nastupuje 2015, zde je navíc rok a půl zrání).

Komentáře používají Disqus