středa 14. července 2021

Bezva řecké bílé a newsletter

Jedno z vín, které mne na dovolené oslovilo docela hodně, pochází od Roussas Wine (web). A kdybych ho nedostal ochutnat, nejspíš bych se mu vyhnul kvůli netypické ambaláži (na fotce bohužel ještě s ochrannou síťkou). Ze zkušenosti většinou zastírá… obsah postrádající cokoliv zajímavého. V tomto případě to ale neplatí. Hrozny, certifikovaně bio, pochází z kamenité a písčité vinice ve svahu v nadmořské výšce okolo 400 metrů na úpatí pohoří Othrys, sídle bájných Titánů. Jde o relativně mladé výsadby, které se teprve blíží deseti letům. Za projektem vinařství stojí Vassilis Roussas, jehož hlavní byznys je velká mlékárenská firma, exportně hodně populární producent fety, především té v bio kvalitě a také tradičně dozrávané v březových sudech. Od stejného dodavatele sudů mají i kousky z řeckého dubu, především pro červené víno. Bílé je směs profláklého Chardonnay a naopak odrůdy čistě řecké – Μαλαγουζιά, Malagousia. Ta téměř zanikla, obnovy zájmu se dočkala až ke konci 20. století a od té doby nabývá na popularitě.

Malagousia-Chardonnay 2020 má poměrně expresivní svěží čerstvou aromatiku, kombinaci sladší až lehce tropické ovocnosti s florální linkou a jistou nervózní pikantností. Chuť pokračuje přesně ve stejném duchu, víno je středně plné, výraznější, čisté, svěží, s pěknou ale nijak ostrou kyselinou, vyvážené, s příjemnou žlutou ovocností a florálním projevem, velmi slušně dlouhé. Má to strukturu, charakter a ani jedna sklenka nenudí. Moc pěkné víno. Pokud na to někde na dovolené v Řecku narazíte tak neváhejte vyzkoušet!

A teď jedno malé upozornění. Vzhledem k tomu, že sociální sítě zobrazují upozornění na nové příspěvky s čím dál větším přihlédnutím nejen k zájmům odběratelů, ale především k zaplaceným penězům za inzerci, a doba RSS čteček (i když feed tu stále funguje) už je také trochu pryč, rozhodl jsem se rozesílat zhruba každý týden newsletter. V něm dostanete upozornění na všechny nové články od minula a možná i něco navíc, když budu mít náladu :-) Přihlásit se můžete formulářem níže nebo zde.

Komentáře používají Disqus