čtvrtek 10. června 2021

Neuburské a Chardonnay od Charváta

Na produkci malého vinařství Stanislava Charváta (web) z Klobouk u Brna narážím vlastně už několik let a trochu mne překvapuje, pokud tedy nehledám špatně, že jsem tu ještě nic nepsal. Asi hektar a půl vinic, trati U Větřáku a Pod Plunary. Jde o spíše starší výsadby, 45+ let i výrazně více, navíc vedené čistě. Vlašák mívá z Pálavy, tu Ořechová hora a jindy zase Bergrus, v degustační setu vždy charakterem od vinic z Klobouk dramaticky odskočí :-) Roční produkce jen nějakých deset tisíc lahví, připravených i ve sklepě bez kravin. Fermentace spontánní, sem tam pár dní macerace i u bílých vín, zrání hlavně dub a akát (či jejich kombinace i u jednoho vína) různých velikostí a stáří, žádná aditiva krom decentního síření a ani nic odebráno, když je nutné tak jen hrubá filtrace. Viněty, kterým dominuje velké písmeno CH, ve mně vyvolávají dojem, že ve všech lahvích je Chardonnay :-)

A je to právě Chardonnay, které mne opakovaně oslovilo nejvíce, zdatně mu ovšem sekundovalo Neuburské a něco do sebe mají všechna bílá a ostatně i červená (hlavně Frankovka a Pinot Noir). Ale dneska „favorité“. Chardonnay 2018 z keřů vysazených v „zásadním“ roce 1968, zpracované a školené rok a půl v dubových sudech na jemných kalech. Má výraznější žlutou barvu a bohatší, kouřovou aromatiku, žluté ovoce a něco citrusů a pikantní linka. Suché, s výraznější kyselinou, dotyk krémovosti, krásně zapracované dřevo, dobře postavené a výborně pitelné, se vším z vůně opakujícím se i v delší chuti. Výtečné, serióznější cháčko na začátku cesty!

Neuburské 2019 pochází primárně z trati U Větřáku a keřů z roku 1954, několik dní macerace, zrání ve dřevě. Výraznější, nazlátlá barva. Ve vůni zábavná kombinace florální linky, listnatosti a herbálnosti a krémovosti. V chuti čisté, suché, středně plné až plnější, trochu krémové, vyvážené, opět spíše směrem listů a bylinek než ovocnosti, slušně dlouhé, charakterní. Takový ten typ vína, co volá po delším zkoumání v průběhu celého večera, je tam „něco“ uvnitř co chcete objevovat. Potěšilo.

Komentáře používají Disqus