pátek 4. června 2021

DNA Meunieru s lahví v nové restauraci

Sluníčko svítí a vypadá to, že alespoň pár věcí se pomalu přibližuje něčemu, co mírně připomíná normální stav. Když teda zrovna nepipetujete vlastní sliny a neděláte si téměř úplně zbytečný ale povinný antigenní test :-) Kupříkladu teď jsme po měsících zašli do restaurace. A neodnesli si odtamtud několik krabiček, ale normálně u jídla poseděli. Uvnitř podniku! :-) Aby toho nebylo málo, šlo o novinku na domácí restaurační scéně, moderní vietnamský podnik DIAN pod taktovkou týmu za skvělým smíchovským Taro. Chutnalo mi tam hodně a bavil mne i koncept chodů určených ke sdílení, ale hodnocení kuchyně nechám na povolanějších. Na oslavu jsme otevřeli láhev Champagne ADN de Meunier Extra Brut vinařství Christophe Mignon (web). Tenhle ekologicky hospodaří vinař z Le Mesnil-le-Huttier u Festigny ve Vallée de la Marne je specialistou právě na odrůdu Meunier, na zhruba šesti hektarech je má z devíti desetin, ze které umí vykouzlit úžasné věci. Tohle, plus varianta úplně bez dozáže, je jeho hlavní cuvée. V posledních letech prošla viněta lehkou obměnou a změnilo se i jméno, dříve se víno jmenovalo Pur Meunier a s chutí jsem ho doporučoval opakovaně. Na vinětě svůj vinohradnický a vinařský přístup definuje jako „Méthodes Alternatives“ a v podstatě kombinuje biodynamiku, fytoterapii, poznatky geobiologie a další přístupy, navíc už dvě dekády při jakýchkoliv zásazích s hodně velkým ohledem na lunární cykly. Nikdy ale neřešil ani bio ani biodynamickou certifikaci.

Hrozny pochází z vinic u Festigny a Le Breuil, jde o starší výsadby z roku 1976. Fermentace v nerezu nebo smaltovaných tancích, každá parcela zvlášť. A tak i pět měsíců na kalech zraje. Rezervní víno si na jemných kalech poleží další rok. Bez malolaktiky. Zde šlo o směs ročníku 2015 a 2016, půl na půl. Do lahví na druhotnou fermentaci šlo nefiltrované začátkem roku 2017 a chutnaná šarže odstřel kalů 20. února 2020 a tedy zrání tři roky. Síření jen decentní, dozáž okolo tří gramů. Něco přes rok po odstřelu už také dalo vínu šanci se trochu uležet. Tmavší žlutá barva. Poměrně výrazné, vytrvalé perlení menší bublinek. Po rozdýchání bezvadná čistá výraznější vůně, zřetelně vyzrálejší hrozny aniž by ale postrádalo svěžest a živost, malvice a florální linka a dotyk drobného červeného ovoce. Minerální, suché, čisté, středně plné, s bezva kyselinou a energií. Malvice, dobrá délka, zábavnost. Spíš než aperitiv a „jen tak“ bych pil k jídlu, i k párování náročnější chody v DIANu zvládalo. Zkusil bych ale s kusem nějakého tučnějšího červeného masa… mmmm.

P.S. ADN de Meunier je v překladu „DNA Meunieru“ a přeneseně by šlo říct, že symbolizuje jak má vinař i tamní terroir odrůdu „v krvi“ :-) Vinaře dováží Miloš Danihelka aka Terroir Champagne.

Komentáře používají Disqus