úterý 25. května 2021

Výtečný nesířený tokajský Furmint

Už dlouho jsem tu neměl žádný Furmint a takové opomenutí je třeba napravit! V tom dnešním je pravda asi pětina Hárslevelű, Lipoviny, ale to nám radost nezkazí. Tímea Éless se narodila v Tokaji a od malička pohybovala u prarodičů mezi vinohrady. Po studiích před dvanácti lety převzala malou vinici svého dědečka a vyzkoušela si u nich i výrobu vína. Pro vinaření se nadchla, střihla si vinařskou školu a společně s manželem vybudovali vinařství SZÓLÓ (web). Zrekonstruovali starý kamenný dům se sklepem, podařilo se jim získat další menší vinice (stejně jako první především u obce Tállya, která je přeci jen ještě trošku mimo hlavní zájem, a něco vedle v Mádu) starých výsadeb a postupně je uvést do lepšího stavu, dnes už jsou na nemalých deseti hektarech. Od začátku jeli ekologicky, od 2019 certifikovaně a od 2020 biodynamicky. Pracují s nerezy, dubovými sudy a pro radost taky 675 litrovým keramickým vajíčkem. Vína kvasí spontánně a krom nějakého toho zasíření s nimi nedělají žádné kraviny. Mají v běhu a někdy i prodeji různé experimenty (szamorodni pod flórem, různé varianty sudu, pet nat etc.) a budují nové modernější vinařství (soláry, tepelná čerpadla, recyklace vody a jímky na dešťovou…).

Já s velkou chutí pil (a při psaní stále popíjím) jejich PURO 2018, což u nich trochu výjimka, protože jde o víno úplně „naturální“ a nesířené. Pochází z vinice Sipos, s červeným jílem nad ryolitickým tufem, z keřů okolo 60 let starých. Obě odrůdy jsou sbírány společně a lisovány celé hrozny, nesedimentovaný mošt kvasil spontánně a víno zrálo rok na kalech v sudech (nevypalovaných, jen vypařených) ze zemplínského dubu a nerezu. Lahvováno nefiltrované do pistole a pod pro ně netypický šroubový uzávěr. Celkem vyrobeno 1853 lahví, já měl číslo 444 :-) Tmavší žlutá barva. Dost fajn aromatika, šťavnatá, hruška, chlebová kůrka, kouřovost do křísnutí křemenem, florální linka… mění se s časem a vzduchem a teplotou a nabízí výtečný vrstevnatý zábavný zážitek. V chuti suché, živé, šťavnaté, středně plné až plnější, minerální, lehce nahořklým dozvukem evokujícím pomelo a grep. Charakterní, zajímavé víno. Které docela dobře skrývá vyšších 14 %, byť v dlouhém doznívání se teplo alkoholu dostaví. Opravdu zajímavý kousek a dost se těším na jejich „normální“ produkci. Dováží Veltlín.

Víno má na zadní vinětě QR kód s odkazem na skladbu, kterou budu považovat za doporučenou coby doprovod ke konzumaci. Asi znám vína, ke kterým by mi tahle energie seděla víc, ale… proč ne :-)

Komentáře používají Disqus