čtvrtek 20. května 2021

Tři bio(dynamická) Bordeaux, dokonce z amfor

Před dvaceti lety bylo ve Francii v bio režimu nebo v konverzi na bio necelých 15 tisíc hektarů, tedy 1.4 % tehdejších tamních vinic (a 1.55 % producentů), a něco málo přes tisíc hektarů v Demeter certifikované biodynamice. V roce 2005 už je to přes 16 tisíc hektarů, 2010 pak 50 tisíc. Dnes jsme úspěšně nad sto tisíci hektary a 13 % všech vinohradů, v biodynamice je přes 6 tisíc hektarů. V regionu z nejslavnějších a nejdůležitějších, Bordeaux, byl tenhle podíl vždy menší než průměr, ale i tam se pořádně rozjelo a dnes zaostávají jen málo. Jakou roli v tom hrál prostý vývoj trhu a nálad konzumentů, jakou série protestních akcí a několika docela sledovaných žalob a soudních sporů kvůli poškození zdraví postřiky a jak se odrazil zákaz některých prostředků na úrovni celých oblastí těžko říct. Zásadní vliv mělo určitě i to, že i pár slavných producentů (Latour, Margaux, Angélus, Pontet-Canet, Palmer, Guiraud, d’Yquem, Climens, Haut-Bages-Libéral, Smith Haut-Lafitte…) se odhodlalo jít biodynamickým směrem.

Kompletně v bio už je každopádně přes 10 % vinic a mnoho dalších v přechodném režimu, certifikováno už přes 11 tisíc hektarů a rovnou do biodynamiky šláplo na pět desítek producentů. Na trhu jde tedy konečně čím dál snadněji najít i Bordeaux z bio(dynamické) produkce v různých stylech a cenových kategorií, včetně těch veskrze dostupných. Vzhledem k tomu, že se základním červeným AOC Bordeaux s bio štemplem se v roce 2018 obchodovalo za něco málo přes 2€ za litr (1949€ za tonneau aka 4x 225l sud = 900 litrů; pro srovnání konvenční víno stejného roku bylo na 930€ a tedy euro za litr, v některých případech se propadlo až k 700€ a tedy je v regionu pod hranici udržitelnosti), tak brzy budou bio kousky i běžně v regálech supermarketů. Ale už vás přestanu nudit, trochu obšírný úvod ke třem nedávno otevřeným lahvím, bio(dynamickým) Bordeaux novinkám na našem trhu :-)

Château de L´Hospital 2019 (web) je bílé z Graves z certifikované bio produkce na cestě k biodynamice. Čtyřicetihektarové vinařství (od roku 2012 v majetku rodiny Battistella, která rozjela nákladnou rekonstrukci), jehož součástí je památkově chráněný neoklasicistní zámeček, se zaměřuje hlavně na červené a bílé tvoří sotva pětinu, ale já sáhl právě po něm. Odrůdově 65 % Sauvignon blanc a 35 % Sémillon, připraven v kombinaci nerezu a sudů (z třetiny nových). Výrazná žlutá barva. Bohatší, expresivní vůně, v úvodu hodně čerstvá, živá a svěží, bezová, postupně více citrusová a do krémovější a toastové šířky. Suché, středně plné, s pěknou kyselinou ale uhlazenější a nic přísného, opět florální a citrusové, krásně vyvážené, dobrá délka. Dost sympatický kousek.

Otevřel jsem dvě červená z Château L´Escart (web) ze Saint-Loubès v Entre-Deux-Mers. Pracují na jedné vinici o ploše 37 ha, s keři v průměru přes 40 let starými, na jílu a vápenci, od roku 2009 biodynamicky a dnes s Demeter certifikací. Cuvée Eden 2018 (Bordeaux Supérieur Rouge) je pod touhle značkou jejich základ/hlavní víno, z více než poloviny jej tvoří Merlot a dále pak Cabernet Franc a Sauvignon a díl Malbecu. Kvašeno částečně v amforách a použitých sudech, zrálo rok v sudech z menší části nových. Tmavší barva, tónem do fialové. Čerstvé ve vůni, tmavě ovocné, s fajn kořenitou linkou (lékořice, pepř, rozmarýn). Čisté, suché, šťavnaté, mladistvé svíravé s docela výrazným tříslem, plnější, opět s tmavou ovocností a kořenitostí. Krásně drží v otevřené lahvi. Slušný kousek, kterému prospěje další zrání. Ale je to dobře pitelné už teď, k fláku grilovaného masa ideálně.

Jejich Château L´Escart Puits du Roy 2018 (Cadillac Côtes de Bordeaux) je tvořeno pouze odrůdami Malbec a Cabernet Franc, rovným dílem. Studená macerace a pak spontánní fermentace, macerace skoro měsíc. Zrání v terakotových amforách, bez čiření a filtrace. Tmavá barva. Ve vůni fajn tmavší zralejší teplejší ovocnost s pepřovou kořenitostí, linka černého čaje. Suché, čisté, opět se spíše tmavší ovocností, s jemnějším měkčím tříslem, s přímočarou přístupností a přitom dostatečně zajímavé, opět pepřová kořenitost. Fajn víno i na jen tak popíjení už teď. Biodynamické amfory z Bordeaux, to jsou dneska věci! Všechna tři vína od Kupmeto. Po lahvích je amforovka za 370, Eden za 299 a bílé Graves za 360 Kč.

Komentáře používají Disqus