středa 26. května 2021

Nové DOCG Tullum a vína od Vigneti Radica

Itálie je pokladnicí odrůd, neustále je tam co objevovat! A i pokud jde o odrůdy slavné a známé, nabídne vám zase přehršel apelací a méně slavných oblastí, ze kterých je můžete vyzkoušet. Vigneti Radica (Azienda Agricola Giacomo Radica, web) sídlí v Tollo v Chieti, kousíček od Jaderského moře uprostřed pobřeží Abruzza, a většinu vín mají pod IGT Terre di Chieti a najdete u nich i Montepulciano D'Abruzzo a Trebbiano D'Abruzzo. Ale ta nejlepší vína mají pod jménem Tullum (alias Terre Tollesi). Apelace je to relativně nová a nachází se právě okolo obce Tollo. Coby DOC existuje od roku 2008 a jako DOCG, pětasedmdesáté v Itálii a druhé v rámci Abruzza (prvním je Colline Teramane DOCG), povýšeno teprve v polovině roku 2019 (s tím, že označení mohou nést i vína 2017-2018 splňující podmínky), po osmi letech kdy se žádná oblast skoku nahoru nedočkala. V červené je vyžadováno Montepulciano (nejméně 95 %), v bílé Passerina nebo Pecorino (alespoň 90 %). Celá apelace má jen 19 hektarů a zatím ji pořádně využívají jen dva producenti, oba zastoupení na našem trhu. Je to Feudo Antico a dnešní Vigneti Radica.

Rodinné vinařství už po tři generace pěstuje hrozny v okolí Tollo, Ortona a o kus dál na úpatí pohoří Majella, u Fara Filiorum Petri. Ze začátku hlavně odrůdy stolní, postupně více moštových, ale vše prodávali družstvu. Teprve v roce 2009 založili vinařství a začali připravovat vína pod vlastní značkou. Dnes jsou na nějakých 21 hektarech tamních tradičních odrůd, postavili moderní vinařství (dost se tu opakuju, ale zase hlavně kámen a lokální dřevo, nějaké ty soláry…) ve kterém jedou v nerezu a dubových sudech. Ve vinicích snahy o ekologický přístup, ale blíže to má spíše integrované produkci. Do nabídky vinařství nově zařadilo Víno pro Vás a já měl možnost ochutnat všech pět nabízených vín.

Zaujalo mne především (nejdražší, ale není to u mne nutně pravidlo…) Tullum Rosso DOCG 2017, s k hlazení lákajícím „sametovým“ pruhem na vinětě (na kterém se zachytává všechen prach z okolí), stoprocentní Montepulciano z vinic vedených tradiční vysokou metodou „pergola abruzzese“. Fermentace a měsíční macerace v nerezu a pak dva roky v tonneaux. Tmavá, hlubší barva, tón až do fialové. Výrazná, zralá teplejší intenzivní vůně, sladší spíše tmavě ovocná s výraznějším vlivem dřeva, linka čokolády. V chuti suché, plné, výrazné, tmavé ovoce, černý rybíz, kořenitost, svíravost a výraznější třísloviny, sladší dřevo, dobrá délka, koncentrace. Vysoký alkohol dobře zapracován a celková opulentnost hezky držena na uzdě pěknou kyselinou. Ve vůni působí dost líbivě ale ne vlezle, v chuti seriózněji a má ještě ledasco před sebou. Slušný kousek.

Tullum Pecorino DOCG 2019, na vinětě tentokrát s pruhem dřevěným, je Pecorino stoprocentní a navíc fermentované a macerované měsíc se slupkami. Vyzráváno pouze v menších nerezových tancích. Tmavší citronová barva. Ve vůni na úvod hodně reduktivní a „zaprděné“ a potřebovalo dost času se otevřít. Postupně kombinace citrusů, krémovosti, lehce oříšková a mandlová linka a bylinky. V chuti čisté, suché, krémové, lehce svíravé a nahořklé, zajímavé. Upřímně tak dlouhou maceraci bych netipoval. Mimochodem díky vinnému koníčku vím, jak se řekne ovce ve hned několika různých jazycích. Krom češtiny a angličtiny je to Maďarština, Italština, Španělština, Portugalština a Francouzština. A třeba objevím časem „ovčí“ odrůdy i v dalších zemích :-)

Ze „základnější“ řady s buvolem (je to buvol?) na vinětě jsem si projel tři vína. Montepulciano d'Abruzzo DOC 2018 je mix starých výsadeb (1973) na jílu ve Fara Filiorum Petri a části od moře, Ortona. Fermentace a macerace v nerezu a zrání v nerezu a z třetiny v sudech. Tmavší, lehce do fialové barva. Tmavší ovocnost s dotykem čokolády, přímočařejší ale fajn. V chuti suché ale s lehkým dotykem násládlosti a znatelným vyšším alkoholem, čisté, s fajn kyselinou, pěkně ovocné a dobře pitelné. Pecorino Terre di Chieti IGT 2020 je čisté Pecorino z vinic u Ortony, připraveno pouze v nerezu se zhruba půlročním zráním na kalech. Světlejší slámová žlutá. Velmi čerstvé, mladičké, svěží, florální linka a lehce „bonbónově“ citrusové. Suché, středně plné, lehce krémové, s dobrou kyselinou, snadno přístupné. Trebbiano D'Abruzzo DOC 2019 je opět Ortona a vinice ani ne kilometr od moře. Citronová barva. Čerstvá vůně, mix florálních tónů, lehké krémovosti a decentně tropika do ananasu. Suché, čisté, šťavnaté, s minerální linkou a překvapivě dlouhé. Fajn pití.

Komentáře používají Disqus