středa 5. května 2021

Niepoort Nat’Cool DrinkMe v červené

Rodina Niepoort je známá především coby producent výtečných fortifikovaných portských vín, ale postupem let začali nabízet i výtečná klasická tichá suchá červená i bílá vína i z jiných oblastí než jen údolí řeky Douro, mají bubliny a také spolupracují s vinaři mimo Portugalsko jako takové. Připravují skvělé věci společně s Equipo Navazos ve Španělsku, rodina zasekla drápky v rakouské oblasti Carnuntum a páchají zábavná vína společně s Philippem Ketternem na Mosele. Už několik let mají v nabídce chlastací kousky v řadě „Nat’Cool“, ze začátku to propagovali jako „novou kategorii vín“, která má za cíl nabízet snadno přístupná (projevem i cenově) ale čistě udělaná šťavnatá nízkointervenční „bez kravin a jen tak fajn“ vína nepřestřelená dřevem a odrážející místo původu. Prostě něco, co Niepoort potřeboval do svého byznysu vinného distributora :-)

Zapojit se přesvědčili i další vinaře, krom Ketterna třeba i Alaina Graillota z Crozes-Hermitage, Raúla Péreze z Bierza, Vitora Claro z Alenteja či Stéphana Ogier z Côte-Rôtie. Ale šlo spíše o jednorázovky, než že by se nějak víc rozjelo. Což je trochu škoda, levnou litrovku od Graillota bych doma asi užil pravidelně :-). Já doma každopádně teď otevíral červené (a bílé čeká v chladničce) Niepoortovo DrinkMe 2019 tinto, připravené v oblasti Bairrada (v nízké nadmořské výšce a s výrazným vlivem Atlantiku) z odrůdy Baga a výrazně mimo její obvyklý temný a tříslovinný projev. Ekologicky ošetřované staré vinice, 40 až 100 let, na jílu a vápenci. Ruční sběr, spontánně semi-karbonika v nerezu a tamtéž i zrání. Lahvováno bez filtrace, na webu deklarují celkovou SO2 67 mg/l a tedy přisířené, byť pocitově bych tipoval že je to o hodně méně. Produkce se postupně vyšplhala někam k 16+ tisícům lahví.

Litrovka, ale na první dojem to není úplně patrné a třeba běžné bublinové sedmičky nevypadají o moc menší, s DIAM korkem bez záklopky. Rubínová barva. Čerstvá, decentně divoká vůně, šťavnatě červeně ovocná s výraznou florální linkou, dotykem kořenitosti a středomořských bylinek. Suché, čisté, šťavnaté, lehčí až středně plné, s fajn osvěžující ale nijak přehnanou kyselinou, živou červenou ovocností a opět trochou bylinek a koření. Nekomplikované, snadno přístupné a skvěle pitelné, poctivě fajn a rozhodně ne nudné. Baví! Sedí tomu trochu nachladit. Vysolil jsem za to, ve Španělském obchodě po lahvi, lehce přes 11€. Přepočteno na sedmičku je to necelých 8,50€ a to jde :-) Jsem přesvědčen, že podobných vín i od prestižních producentů uvidíme čím dál víc. Je o ně zřetelně zájem už nejen mezi mladými vínomilci a na běžné pití a po sklence k obědu v restauraci dávají víc než smysl.

Komentáře používají Disqus