úterý 4. května 2021

Mythopia Shining aneb Pinot v podobě extrémní

Soundtrack ke článku zde. Mám rád extrémy. Teda alespoň pokud jde o víno, jinak jsem dost přízemní :-) Ne že bych je nutně potřeboval na každodenní pití a byl nadšen z každého úletu, co se mi dostane do sklenky, jen pro jeho odlišnost. Vždyť už mne znáte a víte, jak se stále vracím k „encyklopedickým“ německým ryzlinkům, klasickým bublinám, dobře udělanému Beaujolais… Ale je vždy zábavné zkoušet, kam až lze konkrétní odrůdu, oblast, styl a víno jako takové posunout. Jednou z nejextrémnějších podob mého milovaného Pinot Noir, jakou jsem měl to štěstí kdy pít, byl nedávno shining 2009, „heroic Alpine wine“ od slavného naturálního producenta z Valais, Mythopia (web). Vinař Hans Peter-Schmidt popisuje své švýcarské vinařství jako „projekt zkoumající vliv biodiverzity na produkci vína“ a obsah jeho lahví je tvořen pouze „hrozny a okolním vzduchem“ :-) Inu proč ne. Název vína odkazuje ke slavnému filmu Osvícení Stanleyho Kubricka, který myslím v mnohých (mně nevyjímaje) zanechal hluboké stopy a leckteré ze scén natrvalo vryl do paměti.

Odrůdu už jsme si řekli. Pěstováno na břidlicovém svahu u řeky, v nadmořské výšce okolo 800 metrů. Hrozny kvašené spontánně, tři měsíce macerace a následně deset let zrání v 400l dubových sudech (jeden až dva ročně) bez dolévání. Nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno ani nijak jinak neupravováno a lahvováno „živé“. Ve sklence netradiční tmavší matně oranžová barva. Vůně je široká a zábavná. Oxidativní, širší, s nějakou tou červenou ovocností a likérově fortifikovaně působící, byť alkohol je spíš nízký. Mírně evokuje amontillado sherry, kombinací pikantnosti a slanosti a oříšků. Docela dost upomene k další španělské specialitě zvané Fondillón a v některých momentech mi vytanulo na mysli i déle vyzrávané Pineau des Charentes a také koňak a jeho typické rancio. Meditativní záležitost. Vůně vás připravuje na něco plnějšího a možná i trochu sladšího, ale víno je v chuti vlastně relativně lehké, suché, šťavnaté, a výrazněji než ve vůni lze objevit „pinotové“ složky do červené peckovinové ovocnosti. Fajn délka, trocha slaného karamelu s oříšky. Rozhodně netradiční, zajímavé víno.

Film Shining pro mne byl opakovaně velmi silný zážitek, i když dle Stephena Kinga je slabý coby adaptace jeho knihy, není knize věrný a vlastně je to jediná adaptace, o které prohlásil, že ji nesnáší. O pár let později si dokonce napsal scénář a byl producentem jiné verze. Na kterou si ale dnes málokdo vzpomene. Shining v lahvi je též silný zážitek, i když z mého pohledu coby „adaptace“ odrůdy Pinot Noir velmi daleko tomu, co vyhledávám a jak si ji představuji :-)

Komentáře používají Disqus