středa 21. dubna 2021

Výborné klasické Chianti od Nittardi

Pokud vaše vinařství nějakou dobu vlastnil a víno u vás dělal všestranný renesanční umělec Michelangelo Buonarroti, a své víno dokonce dodával jako dar papeži, máte okamžitě postaráno o významnou část marketingu a můžete si být jisti, že to lidi zaujme a vínopsavci nezapomenou zmínit :-) Takže… povinnou vsuvku z dávné minulosti jsem si odbyl a teď jdeme na současnost! Fattoria Nittardi z Castellina in Chianti je zajímavé vinařství s vinohrady ponejvíce v oblasti Chianti Classico. Usedlost měnila po staletí majitele, těmi posledními jsou od roku 1982 frankfurtský vydavatel a galerista Peter Femfert a jeho manželka Stefania Canali, historička z Benátek. Obnovili vinice i sklep a v roce 1999 přidali další usedlost v oblasti Maremma, nedaleko pobřeží, odkud produkují „supertoskánce“ a své jediné bílé. Vzhledem k výše řečenému asi nepřekvapí, že umění u nich hraje velkou roli. Podobně jako u pár dalších producentů, nejznámější je v tomhle určitě Château Mouton Rothschild, jim každý rok vinětu i balicí papír pro víno Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa dělá nějaký zajímavý umělec, ve „sbírce“ je třeba Friedensreich Hundertwasser, Günter Grass, Karl Otto Götz, Emilio Tadini či Igor Mitoraj – viz galerie. Vás ale asi víc zajímá co je v lahvích, spíš než na nich :-)

V Chianti má vinařství pět různých poloh primárně osazených mixem šesti různých klonů Sangiovese. K tomu je tam něco Merlotu, tři různé klony, a Canaiolo Nero. A v malém množství další typické místní odrůdy. V Maremmě, na jih od Scansano a osm kilometrů od pobřeží, mají výsadby s mezinárodnějším osazenstvem – Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouchet, Petit Verdot, Merlot, Cabernet Franc a Vermentino. Všechny vinice vedou v dnes již certifikovaném bio režimu a mají dost lidí na ruční práci :-) Jednotlivé parcely a odrůdy zpracovávají zvlášť, vína kvasí v nerezu (s kontrolou maximální teploty) a zrají ve francouzských dubových sudech (hlavně 225l a 500l, ale i velkých) až dva roky.

Belcanto Chianti Classico 2017 je sice jejich základním Chianti, ale v některých ohledech má oproti výše postaveným něco navíc. Konkrétně krom 90 % odrůdy Sangiovese jsou to hrozny ze starých výsadeb dalších tradičních odrůd – Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera, Ciliegiolo, Mammolo, Foglia Tonda a Pugnitello. Víno strávilo 12 měsíců v 500l a 3500l sudech, následně směs několik měsíců v betonu. Ročník 2017 byl hodně horký a suchý, obvykle mají výnos z keře do kila, ale tentokrát to bylo ještě mnohem méně. Na vinětě je osm oblázků v barvách jejich typické šedivé půdy (mix vápence, jílu a břidlice) a vína z Chianti. Osm dle počtu odrůd a podle oktávy, k hudbě odkazuje i název dle operní pěvecké techniky. Zpoza mozaiky vykukuje Michelangelo :-) A člověk má chvílemi skoro obavu, jestli tím vších nechtějí trochu zakrýt, že samotné víno vlastně až tak zajímavé není. Obava je ovšem lichá. Tmavší rubínová barva. Intenzivní, zralejší teplejší aromatika na pomezí červeného a tmavého ovoce, trochu už do džemových tónů ale stále s dostatkem svěží energie, s výraznější kořenitou linkou a středomořskými bylinkami, znatelný vliv dřeva decentně směrem čokoládo-kokosové tyčinky. Hezky se mění ve skle a vyvíjí. Suché, plnější, zrale červeně ovocné s moc pěknou kyselinou, bohatší, s docela výraznými tříslovinami a svíravostí a ještě by to nějaký pátek zrání užilo, ale pije se fajn už teď. Dobře postavené, slušně dlouhé, serózní tradiční výborné červené, které si říká o toskánské salámky a podobné věci. Vozí Albarelo a za flašku chtějí 449 Kč, teď teda koukám mají i v balíčku 5+1 zdarma :-) Tolik toho asi neužiju, ale někdo třeba jo!

Komentáře používají Disqus