úterý 6. dubna 2021

Totožná Barbera pod šroubem a korkem

Stejné víno s různými uzávěry lahve. Běžný experiment pro vinaře, ale koncový zákazník obvykle nemá možnost rozdíl porovnat (byť o ideálu pro různé kategorie a styly vín se stále vedou líté boje mezi vinnými nadšenci). Na trh se většinou dostává víno jen pod jedním zvoleným „ideálním“ (ať už to pro vinaře v ten konkrétní moment znamená cokoliv) uzávěrem. Pravda někdy i pod vícero, především běžnější vína jsou někdy k dispozici pod šroubem a s nějakou formou korku, ale většinou v různých zemích s ohledem na tamní tržní preference. Mně se nedávno dostala do rukou Barbera d'Asti 2018 Casareggio z Agliano Terme od vinařství Agostino Pavia e Figli (web + dřívější článek o čtyřech jejich různých barberách) právě se dvěma různými uzávěry a tak jsem ji podrobil zkoumání. Ač jde o víno na běžnější pití, tak hezky v průběhu tří dní, ať se případný rozdíl má šanci projevit! :-)

Nejsem úplně pitomý a je mi jasné, že tohle žádný pořádný vědecký experiment není :-) Rozhodně ne jen s jedním vínem a navíc takhle mladým, kdy by se případný rozdíl ve zrání měl jen dost malou šanci projevit, takže z toho nehodlám vyvozovat dalekosáhlé závěry. Ale stejně mne zkoumání bavilo a pravděpodobně jsem díky tomu vínu, i u nás dvoustovkové záležitosti u Víno pro Vás, věnoval větší pozornost než by třeba dostalo normálně. Casareggio je stoprocentní Barbera, z výsadeb 10-25 let starých, obdělávaných snad v nějakém trochu ekologičtějším režimu. Fermentace v nerezu, 10-12 dní macerace, zrání zhruba 4 měsíce v 80 hl dubovém sudu a několik měsíců v nerezu. Láhev klasická bordó a testované uzávěry Stelvin Lux+ a DIAM3 pod kovovou záklopkou. Na jedné straně tedy uzávěr šroubový z dost elegantně a „prémiově“ vypadající řady o dost hezčí než běžné šroubovky, na straně druhé korek z mikrogranulátu v téměř základu co jde pod značkou DIAM pořídit. U šroubu ještě chybí informace o použité vložce, která významně ovlivňuje propustnost vzduchu, ale vypadá to spíš na propustnější Saranex/Optimex.

Začneme šroubem. Tmavší rubínová barva. Hodně čerstvé spíše „nerezové“, červené ovoce do peckovin, lehce pikantní a kořenité, slinosbíhavé. Suché, šťavnaté, sladkost ovoce a trochu vyššího alkoholu, středně plné a dobře pitelné, s nijak výraznými tříslovinami. Hodně tomu svědčil vzduch, druhý a třetí den bylo lepší, šlo trochu víc do šířky a pilo se moc dobře. A seděla tomu také trochu nižší teplota, ke 14-15 stupňům. DIAM hned po otevření naprosto minimální rozdíl, snad jen pocitově o stupínek tmavší ovocnost, ale jinak těžko něco vypíchnout. Ovšem se vzduchem a časem se tmavší dojem zvyšoval, víno působilo o něco hlubším dojmem, postupně se přidala fajn bylinková linka a celek byl tak nějak o kousek zajímavější. Zároveň se víno rychleji měnilo v otevřené lahvi, šroub působil „statičtěji“, i třetí den a po vystavení stejnému množství vzduchu v rozpitých lahvích. Takže výsledek? Fajn univerzálnější červené co dobře vypadá na stole a rád si klidně dám někdy znovu. A preferoval bych korek. Ale při běžném užití, tedy že většina lahví bude vypita do roka či dvou od uvedení na trh (teď už se prodává 2019) a navíc nejspíš padnou rovnou první večer, je možná komfortnější ten šroub :-)

Komentáře používají Disqus