pátek 30. dubna 2021

Quite Kinki Verónica Ortega

Udělal jsem teď trochu větší objednávku ze Španělska a tak budu (opět) víc otravovat tamními víny, samozřejmě proloženo ryzlinky a bublinami a dalšími oblíbenci ;-) Dnes se mrkneme na dvě lahve z Bierza od vinařky jménem Verónica Ortega (web). Už jsem tu o ní psal opakovaně, od posledního zápisku trochu změnila viněty, přidala webové stránky a také nová vína. Ale začneme její už klasikou a vínem řekněme základním a nejpřístupnějším, Quite 2019 (psal jsem o 2018). Dělá ho také nejvíce, dle ročníku okolo 17 tisíc lahví. Na koridě je quite výrazem pro odlákání býka a víno odkazem k jejímu otci, kterým byl opravdu slavný torero z Cádizu. Je to spontánně kvašená ekologicky pěstovaná Mencía ze starých (80+ let) výsadeb v okolí Valtuille, vyzrávaná především ve francouzských kónických dřevěných tancích objemu 55, 35 a 25 hl. Ale také v jejích oblíbených 800l amforách a klasických starších barrique sudech.

Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší rubínová barva. Čerstvá, energický, zábavná spíše tmavě peckovinově ovocná vůně, čerstvé drcené plody a pocit spíše „betonový“, dřevo sehrálo svou roli ale vlastní aromata moc nepřidávalo. Voňavé, s kořenitou linkou a minerální kamenitostí a trochou květinových tónů. Suché, šťavnaté, krásně ovocné, čisté, svěží, s jistou zábavnou zrnitostí chuti, třísla nijak moc, něco minerality, solidní koncentrace. Výborná věc. Zaplatil jsem necelých 12€ a opravdu nelituji, pije se skvěle teď ale bez problému jde na pár let uložit. Stylově „příbuzné“ k tomuhle mému oblíbenci od Raúla Péreze (kterého ale vzniká o řád více a cena je o nějaká dvě éčka nižší).

Docela novinkou v nabídce je Kinki 2019 a je to víno v rámci oblasti… inu dnes trošku netradiční, byť minimálně ten mix odrůd nebýval nic neobvyklého. Společná fermentace základní odrůdy Mencía s Alicante Bouschet a téměř třetinou bílých hroznů odrůd jako Godello, Palomino a Doña Blanca. Staré smíšené výsadby, 90-100 let. Celé hrozny, krátká macerace a jen s částí slupek, školeno ve velkých sudech a amforách a s hodně nízkým alkoholem, pouze 11.2 %. Síření minimální, celková je 18 mg/l. Na amfoře se udělal flór, nebyl to úplně záměr ale vlastně se hodilo do profilu vína. Burgundská láhev, celokorek a zavoskované hrdlo. Nijak tmavá rubínová barva. Čerstvá, energická, živá vůně, červeně zábavně ovocná, florální, minerální s mírnou kořenitostí. Od vůně lehkost a vzletnost. Suché, šťavnaté, lehkonohé ale je tam určitý důraz a pěkná koncentrace a struktura, něco tříslovin, skvělá pitelnost, balanc. Zábavné, jde (a máte chuť) klopit a zároveň lákající k hlubšímu zkoumání, s jistou nedbalou elegancí. Ano, prosím! Cena tedy už zhruba 22€.

Komentáře používají Disqus