pondělí 26. dubna 2021

Martin Reinfeld a fajn kousky z Burgenlandu

Degustací pomálu a tak holt popíjím doma. Neochutnám toho tolik, ale zase se většině vín věnuji skrze celou či téměř celou láhev a třebas i během několika dní. V průběhu dubna jsem si doma postupně projel průřez Weingut Martin Reinfeld (web) z Schützen am Gebirge, tedy Burgenlandu a jen pár kilometrů od Neziderského jezera. O zařazení do nabídky uvažoval dovozce Víno pro Vás a nakonec do toho šel, myslím že to nebyl špatný nápad. Martin Reinfeld se rozhodl pokračovat v rodinné tradici a v roce 2005 převzal vinice po dědečkovi a zmodernizoval a rozšířil vinařství. Aktuálně obhospodařují 14 ha vinic, vlastních a pronajatých, ze 65 % osazených bílými a ze 35 % modrými odrůdami. Hrozny nenakupují, pracují jen s vlastními, ze kterých ročně připraví zhruba 30 tisíc sedmiček vína (a zbylé prodávají jako sudovku). Vína připravují i v rámci Leithaberg DAC. Ve vinicích bez pesticidů a herbicidů, ale jinak spíš konvence. Už jsem u Rakousko skoro odvykl a téměř získal dojem, že nějak eko je tam skoro každý :-) Sklep nerezy, velké i malé sudy, žádná exotika a složitosti.

Odrůdově je to celkem klasika – samozřejmě Grüner Veltliner a k němu Welschriesling, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller a Weißburgunder. V červené logicky Blaufränkisch a poté Zweigelt a St. Laurent, ale docela si hraje v cuvée i s odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot. Jo a trochu nezvykle má i Syrah, který byl jednu dobu v Burgenlandu (i hned za hranicí v Maďarsku) docela trendy vysazovat. Aktuálně jsou pro něj podmínky možná lepší než dříve, takže kdo má starší výsadby může z toho těžit, výsledky umí být skvělé.

I když u nich tvoří třetinu produkce, tak červená jsem si asi užíval o něco víc, ledasco mne opravdu dost bavilo. Překvapivě i přes fakt, že v některých byl cítit (2-3 gramy určitě, možná i víc) zbytkový cukr. Ptal jsem se vinaře a není to vyloženě záměr, prostě to tak vyšlo a víno někam dál netlačil. Platilo to i pro Saint Laurent 2018 Ried Ungerberg (burgundská láhev, šroubový uzávěr), čistý vavřinec z písčitých a břidlicových půd, kvašený v nerezu a školeny rok a půl v malých dubových sudech. Tmavší rubínová barva. I aromatika spíše tmavší, švestky a až lesní plody, sladší kořenitá linka, dřevo a dotyk živočišnosti. Suché ale s lehkým dotykem sladkosti, šťavnaté s pěknou kyselinou, opět spíše tmavší ovocnost, jemnozrnné třísloviny, vyvážené, slušně dlouhé. Přístupné, poměrně efektní červené.

Syrah Ried Seeberg 2017 (burgundská láhev, šroubový uzávěr) na písku a vápenci opět kvasil a maceroval v nerezu, asi dva týdny za pravidelného ponořování matolinového klobouku, a poté zrál tři roky v malých sudech. Pěkná rubínová, trochu tmavší barva. Zralé, intenzivní ovocné v aromatice, do višní, bohatší, lehce s pepřovou kořenitou linkou, mandlemi, dřevem a decentní živočišností. Svědčí tomu a potřebuje vzduch, teprve na začátku cesty. Suché ale dotyk sladkosti, středně plné až plnější, šťavnaté, se sladšími jemnozrnnými tříslovinami a spíše červenou ovocností, šťavnaté, moc pěkně postavené, delší. Povedený kousek, na hranici líbivosti ale seriózní.

Leithaberg DAC Rot 2016 (burgundská láhev, šroubový uzávěr) je čistá Frankovka ze starších výsadeb v trati Ungerberg, na písku a břidlici. Dva týdny fermentace a macerace v nerezu s pravidelným ponořováním matolinového klobouku, dva a půl roku v použitých barrique sudech. Tmavší barva, tón do fialové. Stále hodně čerstvá, šťavnatá aromatika, peckoviny na pomezí červených a tmavých, druhý den pocitově spíš do tmavých, a lesní plody ale v trochu „chladnější“ podobě, jistá zrnitost a pikantnost, dobře zakomponované dřevo, s časem decentně balzamikový tón. Suché, středně plné, šťavnaté s výbornou kyselinou, svíravější s jemnozrnnými ale docela výraznými tříslovinami. Tmavší ovocnost, dobrá délka. Mladá, ještě trochu nevycválaná a potřebuje čas, ale moc pěkná frankovka. Tady žádné ohlazení cukrem :-) Teda také nejdražší ze všech ochutnaných lahví, zhruba čtyři stovky. Syrah je o stovku levnější. Určitě by mne zajímala i jeho top Frankovka z vinice Satz pojmenovaná Divine.

Blaufränkisch 2019 (burgundská láhev, šroubový uzávěr) je čistá frankovka a kategorií trochu skok dolů, mix více poloh ale starších (~ 35 let) výsadeb, fermentace i následné školení 14 měsíců jen v nerezu. Rubínová barva. Ve vůni hodně čerstvé, mladistvě peckovinově ovocné, přímé. Suché, šťavnaté, středně plné a snadno pitelné, s dobrou kyselinou. Nekomplikovaná „zapíjení salámků“ záležitost, ale pila se veskrze dobře.

Zweigelt 2018 (burgundská láhev, šroubový uzávěr) pochází ze spíše jílovitých půd, po fermentaci v nerezu ležel 16 měsíců ve velkých sudech. Tmavší ale ne hluboká barva, lehce fialový tón. Čerstvé, čisté, svěží, již lehounce uleželé, s tmavší ovocností opět na pomezí červených a tmavých plodů a lehkou kořenitostí. Suché s mírným dotykem cukru a pěknou kyselinou, ovocné, dobře pitelné a slušně dlouhé, s uhlazenějším tříslem, líbivější a fajn.

Leithaberg DAC 2019 Weiss (burgundská láhev, šroubový uzávěr) je stoprocentní Grüner Veltliner ze 35+ let starých výsadeb trati Goldberg, na písku a břidlici. Spontánní fermentace v dřevěných sudech a nerezu, následně rok zrání na jemných kalech v dubových sudech s pravidelnou batonáží. Nějak jsem si nevšiml odrůdy a první dojem byl Pinot Blanc, resp. nějaká Pinot-Chardonnay směs. Vínu navíc hodně svědčila větší burgundská sklenice a trošku vyšší teplota. Výraznější citronová žlutá barva. Čerstvá, energická vůně, žluté ovoce a citrusy, krémovost, výraznější projev dřeva, kouřovost. Suché, šťavnaté, středně plné, žlutě ovocné, s výraznějším ale ne vlezlým dřevem, pěkné kyseliny, slušná struktura a délka, dobře pitelné. Pěkně udělané, efektní víno.

Weißburgunder Ried Reckenschink 2020 (burgundská láhev, šroubový uzávěr) z písčito-vápenitých půd a starších výsadeb kvasí v nerezu a následně zraje do půl roku v nerezu na jemných kalech. Světlejší lehce slámová žlutá barva. Čerstvá, mladičká, citrusová a lehce kvasnicová vůně. Suché, čisté, středně plné, s fajn kyselinami, decentně krémové. Čisté, přímočaré, snadno pitelné, solidní bílé.

Gelber Muskateller 2020 (burgundská láhev, šroubový uzávěr) z písčito-vápenitých půd kvasí v nerezu a tamtéž na jemných kalech i zraje, jen pár měsíců, lahvováno hodně čerstvé. Ve vůni… muškátově květinové :-) S mýdlovou linkou, lehce kořenité. Suché, čisté, lehčí, s fajn kyselinou a snadnou pitelností. Voňavější, přímočaré, ale upřímně mne moc nebavilo.

Komentáře používají Disqus