středa 10. března 2021

Steven Spurrier, bio body, vakcinace sommeliérů…

Zakladatel Académie du Vin a neúnavný vinný edukátor, velký zastánce klasických francouzských vín ale navždy nejvíce spojován s organizací slavné degustace „Judgement of Paris“, autor spousty článků o víně a oblíbených sloupků v časopise Decanter a taktéž zakladatel Decanter World Wine Awards a deset let jejich předseda, vinař v Bride Valley Vineyard v Dorsetu, obchodník vínem… to všechno byl Steven Spurrier. Důležitý hlas světa vína utichl 9. března, Spurrier zemřel těsně před osmdesátými narozeninami, obklopen rodinou ve svém anglickém vinařství.

„Wine’s Naturalistic Fallacy: Thoughts on Style and Site Expression“ … o lahvování „terroir“ a roli vinaře, fajn zamyšlení Williama Kellyho v rámci Wine Journal na webu Robert Parker Wine Advocate. S ledasčím nelze než souhlasit, rozhodně nejde o nějaký odsudek „naturál“ přístupu. Pokud máte trochu času, tak myslím stojí za přečtení.

Bez zajímavosti není ani článek o stále větším příklonu k organice mezi top producenty v Bordeaux. Upřímně kdo jiný by měl mít možnost „riskovat“ podobný způsob zemědělství, než podobní hráči a výrobci luxusního zbytného zboží. Jo a ze dvou různých studií, analýz výsledků hodnocení, vyšlo, že certifikovaně bio vína dostávají víc bodů :-) Čímž nechci naznačovat žádnou souvislost, ani v nejmenším…

Prioritní vakcinace pro someliéry a vinaře? Zní to logicky, bez chuti a čichu se obě povolání nedělají zrovna snadno, řekl bych. Přiznávám, že sám jsem se děsil, že při covidu o tyhle smysly přijdu. A bude trvat měsíce, než se úplně navrátí. Nakonec to bylo jen pár dní, ale teda příjemný zážitek zrovna ne. A to se vínem fakt neživím.

„Česko nemá na to stát se vinařsky významnou oblastí. Koupit dobré víno za dobré peníze vyžaduje, aby se tím člověk zaobíral. Sommelier není pozice jenom do vysokého gastra,“ říká Jakub Přibyl, jeden z nejlepších sommelierů České republiky, v rozhovoru pro VisitChefTV :-)

Komentáře používají Disqus