úterý 16. března 2021

Skvělá Safrà, Vermell a Les Alcusses

Už zase utekl rok a jsou tu nová vína od Celler del Roure. Nakupuju pravidelně, nejčastěji červený Vermell a bílý Cullerot, v poměru k ceně prakticky vždy výtečná vína, ale rád chutnám i ta ostatní. Rozepisoval jsem se už tolikrát, že dnes se můžu věnovat prakticky jen novým ročníkům. Ve kterých došlo ale k pár změnám. Vinařství obecně začalo jet lehčím směrem, což se projevilo už dříve, ale teď se trochu změnila o odrůdová skladba. Safrà 2019 (Vi de Finca, Moixent, Terres dels Alforins, DO Valencia) v základu stále tvoří odrůda Mandó, ke které se tentokrát přidává téměř třetina odrůdy Arcos (i dříve byla v malém množstvím přítomna, ale teď na ni sází víc, ostatně jí už mají 15 hektarů!). Certifikovaně bio, sběr poměrně časný, spontánní fermentace v nerezu, okolo třetiny celých hroznů. Vyzráváno do června následujícího roku v zemi zakopaných 2600l tinajas, amforách.

Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Nijak hluboká rubínová barva. Čerstvá, svěží, červeně ovocná vůně směrem peckoviny, hodně fajn florální linka, minerální a jemně kořenitá linka. Od vůně lehčí, vzletnější. S časem a vzduchem středomořské bylinky, rozmarýn. Suché, středně plné ale lehkonohé, šťavnaté, lehce svíravé, skvěle pitelné, s dobrou délkou. Florální, lehké, elegantní, charakterní pití. Po lahvi v ČR za 360 Kč u BIO Sueño. Pro zájemce ve Wine Advocate Roberta Parkera tomu Luis Gutiérrez nastřelil 94 bodů a prý je to zatím nejlepší Safrà, i přes komplikovaný ročník.

Vermell 2019 (Vi de Poble, Moixent, Terres dels Alforins, DO Valencia) coby základ je jako vždy primárně Garnacha Tintorera a 30 % tvoří Mandó, jde spíše o mladší (zhruba 25 let) výsadby. I zde spontánní fermentace v nerezu s dílem celých hroznů, žádná dlouhá macerace a snaha o extrakci, zrání do půl roku (lahvováno v květnu 2020) ve velkých tinajas. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Ovocné, trošku zralejší sladší červené do peckovin, pocitově „nerez“ přímočařejší ovocnost a malý vliv vzduchu, lehce kořenité. Suché, středně plné, výborné kyseliny a šťavnatost, decentně svíravé, třísla spíš málo, dobrá délka. Přímá ovocnost, snadná pitelnost, balanc, gastronomicky dost vděčné, nekomplikované. Asi mi sedlo o chlup více než ročník 2018 :-) Láhev 250 Kč.

No a do třetice jedno z vín z jejich „mezinárodní“ řady, za použití nejen lokálních odrůd. O trpasličích runách, víně Les Alcusses (Vin Negre de Raïm ben Magur, Moixent, DO Valencia), už jsem tu v minulosti také psal. Tentokrát jsem otevíral mladý ročník 2016. Odrůdově 10 % Cabernet Sauvignon, 10 % Garnacha Tintorera, 10 % Merlot, 40 % Monastrell, 15 % Petit Verdot a 15 % Syrah, docela divoká směsice :-) Spontánní fermentace, zde delší macerace asi 4 týdny. Osm měsíců zrání v použitých (3-4 užití) francouzských barrique dubových sudech. Láhev bordó tvar, kovová záklopka a celokorek. Tmavší rubínová, lehce do fialové, barva. Ve vůni spíše tmavší ovocnost, tak trochu „zrnitě“, tuha, krvavě masitá linka, mírně živočišnosti, trocha dřeva. Suché, středně plné, šťavnaté, svíravější, stále docela dost tříslovin a svědčí tomu rozdýchání a prospěl by i nějaký ten rok zrání, slušné kyseliny, šťavnatá ovocnost, dobře postavené i dlouhé. Fajn kousek. Cena 320 Kč.

Komentáře používají Disqus