pondělí 29. března 2021

Sada povedených vín od Sedmi řádků

Už je to skoro čtyři měsíce, co jsem tu psal o dvou veskrze povedených frankovkách od vinařství 7 Řádků / 7 Riadkov a o něco málo později jsem se rozepsal také o aktuální produkci vinařství Zlatý roh, za které je zodpovědný Filip Nagy, polovina 7 řádků. Od té doby jsem postupně vypil sedm dalších devatenáctkových sedmiřádkových vín a byl (až nečekaně, u naturálna jsem se v poslední době dost navztekal, pokud nešlo o lahve pořízené na základě degustace) hodně spokojen. Tak se na ně dneska mrkneme. Všechna jsou uložena v těžších burgundských lahvích, s celokorkem a zavoskovaným hrdlem. Všechna spojuje i přední viněta v různých barvách ale vždy s typickou kostkou, jen Not for sale! a „Piece of cake“ se odlišují.

Rosé 2019 je krátce macerovaná Frankovka z Mikulovska, rok na kalech v malém dubovém sudu. Docela výrazná rudá, spíš světlé červené víno. Čerstvé, na úvod lehce zaprděné a vínu svědčí rozdýchání, s výraznější aromatikou do jahod a červených peckovin a kořenitostí. Suché, čisté, ovocné, s pěknou kyselinou, trochu krémové, jahodově kompotové, fajn délka. Veskrze fajn růžovka.

Dark Ages 2019 je nesířená směs odrůd Veltlín a Riesling ve stejném poměru z vinic Zlatého rohu, Goldeck a Purweg, se stejným biodynamických ošetřováním. Krátce macerováno, kvašeno a vyzráváno ve starých sudech, lahvováno s jemným sedimentem. Tmavší žlutá, kalnější. Výrazná, trochu sladší teplejší vůně, krémovost, sušená hruška & hruškovice, linka dřeva. Suché, pěkné kyseliny, dobrá pitelnost, středně plné, žlutá ovocnost, s časem a teplotou krémovější a kulatější. Širší, charakterní bílé. Mohlo by být o něco delší, ale užil jsem si.

Not For Sale 2019 je čistý mikulovský Ryzlink vlašský ze Šibeničního vrchu, třetina celé hrozny, šest hodin na slupkách v otevřené kádi. Zrálo rok v 225l novém barrique sudu od Stockingera na kalech. Nečiřené a nefiltrované, s přídavkem síry 25 mg/l. Tmavá zlatá barva. Expresivní, sladká vůně, hlubší, květiny a květový med, koncentrace, lehce houbičkově botrytické. Pálavský vlašák. Suché, plné, s dobrou kyselinou ale kulatější a lehce nasládlé, medovost, kořenitost, délka. Efektní kousek.

Orange Label 2019 je ideální víno na srovnání, jde o totožné hrozny vlašáku ale s třemi a půl týdny macerace v otevřené nádobě. Opět třetina celé hrozny, po lisování zrálo na kalech ve starém 400l sudu z bednářství Saury. Nečiřené, nefiltrované, stočené se zasířením 15 mg/l. Opalizující tmavší žlutá barva. Intenzívní, pikantnější aromatika, florálnější a herbálnější v kombinaci se zralou medovostí. Suché, plnější, intenzivní, výraznější kyseliny, lehká sladkost, med, trochu divočejší v chuti a ze začátku působilo trochu nevyváženě, ale postupně si sedlo a pilo se velmi dobře.

Qvevri 2019 je Veltlínské zelené z opět z vinice Zlatého rohu, Goldeck. Půl napůl celé a odstopkované hrozny, spontánně kvašeno v 400l kvevri a tam dále 7 měsíců a poté 3 měsíce v 300l Stockinger dubovém sudu. Nečiřené, nefiltrované, celková síra 13 mg/l. Opalizující naoranžovělá barva. V projevu expresivnější, klasika kombinující florální tóny, pomerančovou kůru, lehce pikantní a evokující slanost. Suché, výraznější v chuti, středně plné, skvělé kyseliny a šťavnatost, zřetelné ale nijak přehnané a sympatické třísloviny, dobrá délka. To se mi líbí velmi, pije se báječně.

Black Label Bílé cuvée 2019 je jejich tradiční víno z vinice Padělky v Kobylí, trochu divoký „Gemischter Satz“ / „Field Blend“ či prostě viniční směska. Veltlín, vlašák, rulanda bílá, sylván, milerka, Aurelius a tak. Naboso pošlapané hrozny, po lisu a odkalení šlo do starých sudů François Frères a Seguin Moreau kde zrálo na hrubých kalech, stočeno z kalů a do lahví s přídavkem 20 mg/l síry. Lehce opalizující žlutá. Čerstvá, překvapivě minerální, zajímavá, čistá, florálně-ovocitá vůně. Suché, čisté, středně plné až lehce plnější, šťavnaté a zároveň zakulacené a lehce krémové, dobrá délka, bohatší, seriózně působící charakterní bílé. Baví dost.

Piece of Cake 2019 je Alibernet z viniční trati Dolný hon ve Strekově. Odstopkované a následně intenzivní extrakce několik dní za pomocí bosých nohou (jejich barvu potom bych fakt chtěl vidět!). Dolihované vínovicí, zrálo 11 měsíců ve starém Bordeaux sudu, lahvováno s 10 mg/l síry. Zbytkový cukr 80 g/l při alkoholu 17 %. Temná hluboká přezrále višňová barva, bez problémů barví sklenici a vytrvale na stěnách ulpívá. Expresivní, ovocné, do mixu lesních plodů, hlavně borůvky. Sladké, intenzivní, ovocné, svíravé v chuti, vybalancované, višně a lesní plody, borůvky, dlouhé, zábavné. Parádní dezertní kousek, navíc bezproblémově stabilní v otevřené lahvi, vydrželo týdny.

Komentáře používají Disqus